Στην Ελλάδα του 2013 οποιαδήποτε αλληλεπίδραση και να έχεις με το Δημόσιο σου ζητάνε να συμπληρώσεις μια αίτηση. Το πιο απλό πράγμα να ζητήσεις (μια απλή βεβαίωση, μια ενημερότητα κ.λπ.), πρέπει οπωσδήποτε να χάσεις την ώρα σου να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου και να υποβάλεις την αίτηση. Αυτή η αίτηση πρέπει να πρωτοκολληθεί, να πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου, να περιμένεις να περάσουν μερικές ημέρες, να ξαναπεράσεις από την υπηρεσία και με τον αριθμό πρωτοκόλλου να παραλάβεις αυτό για το οποίο αιτείσαι. Με λίγα λόγια, εσύ χάνεις τον χρόνο σου, η υπηρεσία απασχολεί κάποιον να πρωτοκολλεί ανούσιες αιτήσεις, διατηρεί χώρο αρχείου και απασχολεί υπάλληλο αρχειοθέτησης για όλες αυτές τις αιτήσεις, απασχολεί κλητήρα διεκπεραίωσης του πηγαινέλα όλων αυτών των αιτήσεων (όταν βέβαια αυτό δεν το κάνει ο ίδιος ο πολίτης), περιπλέκει το σύστημα μηχανοργάνωσής της με επιπλέον άχρηστα δεδομένα, καταναλώνει χαρτιά, μελάνια και σφραγίδες, αυξάνει τον χρόνο παραμονής του πολίτη στον χώρο της, αυξάνει τις ουρές που δημιουργούνται, αυξάνει τον αναπόφευκτο εκνευρισμό. Ολα αυτά ονομάζονται, με μία λέξη, γραφειοκρατία.

Η διαπίστωση αυτή είναι προφανέστατη από οποιονδήποτε. Η λύση στο πρόβλημα επίσης δεν απαιτεί κάποια πνευματική διάνοια, απλώς κοινή λογική: να καταργηθούν διά νόμου οι αιτήσεις στο 80% των διαδικασιών ή σε ευρύτερη κλίμακα, να απλοποιηθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού είναι απολύτως περιττές και δεν διασφαλίζουν τίποτε απολύτως.

Τίποτε; Και όμως, διασφαλίζουν κάτι. Την ανάγκη ύπαρξης θέσεων εργασίας για έναν τεράστιο αριθμό ελαχίστων ικανοτήτων υπαλλήλων οι οποίοι πληρώνονται πλουσιοπάροχα για να κάνουν μια εργασία που δεν χρειάζεται. Διασφαλίζουν με λίγα λόγια την πελατειακή σχέση ανάμεσα σε πολίτες και κράτος. Και όχι μόνο πληρώνονται για να κάνουν περιττές εργασίες, αλλά το κράτος δημιουργεί την ψευδή ανάγκη όλων αυτών των εργασιών προκαλώντας έτσι χάος στη συναλλαγή του πολίτη με το Δημόσιο.

Ας αποφασίσουμε ότι αυτούς όλους τους πληρώνουμε χωρίς λόγο προκειμένου να ζουν χωρίς να κάνουν τίποτε. Ας τους στείλουμε σπίτι τους. Τουλάχιστον όμως ας απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για να γλιτώσει ο πολίτης από τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας. Προτιμώ, με λίγα λόγια, να πληρώνω έναν δημόσιο υπάλληλο για να κάθεται σπίτι του, αλλά να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να κάνω τη δουλειά μου γρήγορα.