Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε σήμερα, Τετάρτη τους υποστηρικτές του ανατραπέντα Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να «ακούσουν τη φωνή της λογικής» και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάλυση των καταυλισμών των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό «με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλεισθεί από τη συμμετοχή».

Στη δήλωση η κυβέρνηση της Αιγύπτου καλεί επίσης τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία.

«Η κυβέρνηση θεωρεί αυτούς τους ηγέτες πλήρως υπεύθυνους για οποιαδήποτε αιματοχυσία και για τις ταραχές και τη βία που συνεχίζονται», προστίθεται στη δήλωση.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε σήμερα «εντελώς απαράδεκτη» την ένοπλη επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των οπαδών του Μόρσι που διαδήλωναν στο Κάιρο.

«Ένοπλη επέμβαση εναντίον αμάχων, εναντίον ανθρώπων που διαδηλώνουν … Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γκιούλ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σφοδρότερους διεθνείς επικριτές του «απαράδεκτου πραξικοπήματος», όπως έχει αποκαλέσει την ανατροπή του Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου.