Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Τύπου και ΜΜE (www.minpress.gr) αναρτήθηκε ο κατάλογος με τους πρώτους 589 (ονοματεπώνυμα και μόρια) που θα κληθούν το προσεχές διάστημα να υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για απασχόληση στη δημόσια τηλεόραση. Ελάχιστοι ήταν, στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ που είχαν ειδοποιηθεί να υπογράψουν έως χθες το απόγευμα, όπως υποστήριζαν εκπρόσωποί τους. Κάποιοι δε εξέφραζαν προβληματισμό για τη σύμβαση.

«Αλλες διαβεβαιώσεις είχαμε λάβει στις επαφές που είχαμε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα και άλλα καλούνται να υπογράψουν τώρα όσοι είχαν ενδιαφερθεί για να απασχοληθούν στον μεταβατικό φορέα», ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και της ΠΟΣΠΕΡΤ. Υποστηρίζουν δε ότι ο μισθός της σύμβασης απασχόλησης στη δημόσια τηλεόραση «είναι ίσος ή και χαμηλότερος από το επίδομα ανεργίας για τους δημοσιογράφους και ο βασικός του ενιαίου μισθολογίου των ΔΕΚΟ για τους υπόλοιπους», ενώ για όλους ισχύει το πλαφόν πενταετίας στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές και αποσαφήνιζαν ότι για τις απολαβές των δημοσιογράφων εφαρμόζονται όσα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ και για τις άλλες ειδικότητες ο μισθός θα υπολογίζεται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Και στην δύο περιπτώσεις ισχύει αναγνώριση προϋπηρεσίας όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, με ανώτατο πλαφόν τους 60 μήνες (πέντε χρόνια).

Προγράμματα υψηλής ευκρίνειας. Στο μεταξύ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (του υφυπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου και του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμου Κεδίκογλου) εκχωρήθηκε στη ΝΕΡΔΤ ΑΕ χωρίς αντάλλαγμα φάσμα συχνοτήτων δύο διαύλων για την ανάπτυξη δικτύου εθνικής εμβελείας, μέσω του οποίου θα εκπέμπεται το ψηφιακό πρόγραμμα της νέας δημόσιας τηλεόρασης. Η εκχώρηση εντάσσεται στο πλαίσιο μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή.

Με τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, στους παραπάνω διαύλους υποστηρίζεται ότι «θα μπορούν να φιλοξενούνται συνολικά μέχρι 16 προγράμματα standard definition ή οκτώ προγράμματα high definition 720p (υψηλής ευκρίνειας). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη δημόσια τηλεόραση καθώς με τη νέα τεχνολογία η χωρητικότητα των εκχωρουμένων διαύλων είναι διπλάσια σε σχέση με τις δυνατότητες που παρείχε η αναλογική τεχνολογία».