Τρεις έφηβοι αυτόχειρες μέσα σε έναν χρόνο και ακόμη ένας που αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή του φέρνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα της ομοφοβίας στην Ιταλία. Ο 14χρονος ομοφυλόφιλος που πήδηξε προχθές στο κενό από ύψος 20 μέτρων αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει να κόψει τις φλέβες του, προκάλεσε σοκ στην ιταλική κοινωνία και ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του πολιτικού κόσμου. «Είναι μια κραυγή που πόνου που φτάνει στους θεσμούς και στην πολιτική (…) πρέπει να ψηφίσουμε αμέσως τον νόμο κατά της ομοφοβίας», δήλωνε η Πρόεδρος της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, την ώρα που η μεγαλύτερη οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ιταλία καλούσε τους πολιτικούς να «αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους». Πρόσωπο του δράματος αναδεικνύεται ο πατέρας του 14χρονου. «Πριν από μία εβδομάδα είχε προσπαθήσει να μου μιλήσει αλλά δεν είχα δώσει σημασία στο βάρος που κουβαλούσε», ομολόγησε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πολιτικός κόσμος αναγνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να εναρμονιστεί η ιταλική νομοθεσία με αυτή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το βήμα της αναγνώρισης των γάμων των ομοφυλοφίλων που έκανε η επίσης καθολική Ισπανία φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη στις προθέσεις της Ιταλίας. Οι επιθέσεις που καταγράφονται, όμως, εις βάρος των ομοφυλοφίλων από ομάδες νεοφασιστών και το μπούλινγκ που υφίστανται στα σχολεία τους όσα παιδιά δεν κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό δείχνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο 14χρονος άφησε ένα σημείωμα κολλημένο στον υπολογιστή του το οποίο παρέπεμπε σε ένα στικάκι. Σε ένα κείμενο που είχε αποθηκεύσει εκεί μιλούσε για τη μοναξιά που αισθανόταν, για τον φόβο του ότι θα γινόταν αντικείμενο χλευασμού, ότι θα τον έθετε η σχολική κοινωνία στο περιθώριο επειδή ήταν διαφορετικός.

Οι ιταλικές Αρχές ξεσκονίζουν μηνύματα από φίλους και συμμαθητές, ιστοσελίδες στο facebook, σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο του νεαρού αυτόχειρα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ωθήθηκε από κάποιους στο απονενοημένο διάβημα.

ΑΝΑΒΟΛΕΣ.Η τραγωδία σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Ρώμης έφερε σε δυσκολία ιδιαίτερα την Κεντροδεξιά, η οποία ανέβαλλε με διάφορες προφάσεις την ψήφιση του νόμου κατά της ομοφοβίας. Η πρώην υπουργός Ισότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Μάρα Καρφάνια, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που είχαν άλλα θέματα. Μια έμμεση απάντηση στο πρώην σόουγκερλ και υπουργό έδωσε ένας 18χρονος ομοφυλόφιλος με την επιστολή του που φιλοξένησε η «Ρεπούμπλικα»: «Συνεχίστε, αγαπητοί μου πολιτικοί, να αναβάλλετε, να περιμένετε. Εχετε ένα χαρτί στα χέρια σας και αυτό το χαρτί παίζετε πάντα. Είναι το χαρτί της Ιταλίας που ξεχνάει».

Το 41% δεν θέλει γκέι δασκάλους στα Δημοτικά

Η κοινωνική πίεση που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι στην Ιταλία είναι δεδομένη. Το 61,3% των Ιταλών αναγνωρίζει ότι οι γκέι πέφτουν θύματα διακρίσεων. Την ίδια ώρα το 41,4% θεωρεί ότι ένας ομοφυλόφιλος δεν πρέπει να διδάσκει σε δημοτικά σχολεία. Περίπου ένας στους δύο Ιταλούς παραδέχεται ότι έχει ακούσει από γνωστούς και φίλους προσβλητικές φράσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων.