Παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μείωση τις τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από την Gazprom ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς με επιστολή προς τον ρώσο Πρόεδρο. Με την επιστολή, που διαβιβάστηκε στο Κρεμλίνο στα τέλη Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει ουσιαστικά να μην κωλυσιεργήσει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ για φθηνότερη παροχή φυσικού αερίου.

Είναι προφανές ότι η ανησυχία για τυχόν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία τιμολόγησης συνδέεται και με την αιφνιδιαστική απόσυρση της Gazprom από τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Το αίτημα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου –στη βάση των νέων συμφωνιών που έχει ήδη υπογράψει η ρωσική εταιρεία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες –είχε συζητήσει διεξοδικά ο κ. Σαμαράς και κατά τις συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Το κόστος διάθεσης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας είναι σήμερα κατά 30% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και η κυβέρνηση επιδιώκει μια μείωση τουλάχιστον κατά 20%. Σε διαφορετική περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ θα επιδιώξει να επιβληθεί μια τιμολογιακή διόρθωση μέσω προσφυγής σε διεθνή διαιτησία. Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει στην επιστολή προς τον κ. Πούτιν ότι το κόστος της ενέργειας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.

Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει αυξήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο να πατάξει το λαθρεμπόριο. Ωστόσο η κίνηση αυτή προκάλεσε μείωση της κατανάλωσης κατά 70% στην εφετινή χειμερινή περίοδο.