Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν νίκη της Καγκελαρίου Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, τόσο εκείνη όμως όσο και ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ δεν φείδονται προσπαθειών –από αστειάκια έως κουλουράκια. Εμπειροι πολιτικοί και οι δύο, γνωρίζουν ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε έξι εβδομάδες. Η Μέρκελ δεν μπορεί να έχει ξεχάσει ότι την περασμένη φορά, στις εκλογές του 2005, παρότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη νίκη της, τελικά συγκέντρωσε ποσοστό 35,2%, από τα χειρότερα των Χριστιανοδημοκρατών μεταπολεμικά.

Το κόμμα της Καγκελαρίου, κατανοώντας ότι δεν μπορεί να περιμένει την τελευταία εβδομάδα, έχει προγραμματίσει 60 συγκεντρώσεις, αρχής γενομένης αύριο από το Λουντβιγκσάφεν, τη γενέτειρα του Χριστιανοδημοκράτη πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να φτάσει τα ποσοστά δημοφιλίας της Ανγκελα Μέρκελ και έτσι, ενώ η Καγκελάριος συνεχίζει τις διακοπές της στο Τιρόλο, εκείνος έσπευσε να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία. Η περιοδεία του 66χρονου πρώην υπουργού Οικονομικών ξεκίνησε από το Αμβούργο, στον Βορρά, όπου γεννήθηκε, πέρασε από τα χανσεατικά λιμάνια του Ροστόκ και του Βίσμαρ στις βαλτικές ακτές της Ανατολικής Γερμανίας και κατέληξε κοντά στη Λειψία.

Οι σύμβουλοί του του συστήνουν να κάνει διάλογο με το πλήθος αλλά ο Στάινμπρουκ προτιμά να αγορεύει και να μη χαμογελά ακόμα και όταν λέει αστεία. Η αλήθεια είναι ότι έχει χιούμορ, λίγο περίεργο όμως, που αρκετές φορές τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Εκείνος όμως δεν πτοείται. Στο Αμβούργο φωτογραφήθηκε να κρατά έναν χνουδωτό ιπποπόταμο και στο Ροστόκ μπήκε σε ένα από τα ιστιοφόρα που ξεναγούν τους επισκέπτες, κάθησε στα τραπέζια και μίλησε μαζί τους. Μάλιστα, όταν κάποιος τον χαρακτήρισε «μελλοντικό καγκελάριο», του έκλεισε το μάτι και έσπευσε να τον διορθώσει: «Αυτό είναι μάλλον λίγο πρόωρο», είπε προκαλώντας γέλια.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ. Η Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της φαίνεται να επιστρατεύει τις ικανότητές της στη μαγειρική αλλά και τον σύζυγό της Γιοαχίμ Ζάουερ, τόσο απόντα μέχρι σήμερα από τα φώτα της δημοσιότητας ώστε να του έχει δοθεί το παρατσούκλι «φάντασμα της όπερας», επειδή λατρεύει τον Βάγκνερ. Για πρώτη φορά στα προεκλογικά φυλλάδια των Χριστιανοδημοκρατών μαθαίνουμε ότι η Καγκελάριος λατρεύει το μαγείρεμα, με σπεσιαλιτέ την πατατόσουπα και το ρολό κιμά, ενώ μας επιτρέπεται μια ματιά και στη συζυγική σχέση. «Το μόνο πράγμα για το οποίο παραπονιέται ο άνδρας μου είναι ότι τα κουλουράκια που φτιάχνω δεν θρυμματίζονται εύκολα. Αλλωστε είναι γιος φούρναρη».

Η Μέρκελ αναφέρεται επίσης στον αποτυχημένο πρώτο γάμο της (από τον οποίο κράτησε το επίθετο) και μοιράζεται λίγες πληροφορίες ακόμα για τον Ζάουερ, καθηγητή Κβαντικής Χημείας, τον οποίο παντρεύτηκε το 1998. «Μας αρέσει να βρισκόμαστε στη φύση όσο περισσότερο γίνεται: πεζοπορία το καλοκαίρι και μεγάλους περιπάτους τον χειμώνα. Και οι δύο λατρεύουμε επίσης την κλασική μουσική και ιδιαίτερα την όπερα».

Ο αόρατος σύζυγος

Ο σύζυγος της Ανγκελα Μέρκελ, Γιόαχιμ Ζάουερ, δεν είχε πάειστην τελετή ορκωμοσίας της Καγκελαρίου το 2005. Τώρα όμως η τελευταία αποκάλυψε, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, κάποιες λεπτομέρειες για τη ζωή τους