Στη σκιά του μεγάλου Γιουσέιν Μπολτ, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου έλαμψαν και άλλα αστέρια, έστω και αν δεν έχουν την εκτυφλωτική λάμψη του Τζαμαϊκανού. Ο Μο Φάρα, μετά το ασύλληπτο νταμπλ χρυσών μεταλλίων στο Λονδίνο πέρυσι (στα 5.000 μ. και 10.000 μ.), συνεχίζει ακάθεκτος και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όπου πήρε τον τίτλο στα 10.000 μέτρα. Αυτόν που είχε χάσει με δραματικό τρόπο πριν από δύο χρόνια στο Νταεγού με τον Αιθίοπα Ιμπραχίμ Ζεϊλάν να τον ξεπερνά στο τέλος. Αυτή τη φορά στα 200 μέτρα πριν από το φινάλε ο Μο γύρισε πίσω και είδε πάλι τον Αιθίοπα. Ο εφιάλτης ξύπνησε για λίγο, αλλά ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λονδίνου δεν θα άφηνε να τον ξαναζήσει και με 27’21»71 πήρε το χρυσό μπροστά από τον Ζεϊλάν (27’22»23) και τον Τανούι (27’22»61). Ο Μο Φάρα είναι πλέον μόλις ο δεύτερος δρομέας μετά τον μεγάλο Κενενίσα Μπεκέλε που κατέχει και τους τέσσερις αυτούς τίτλους (5.000 μ. και 10.000 μ. σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμιο).

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος αφού κέρδισα το μετάλλιο που μου έλειπε. Εβαλα πολλή δουλειά γι’ αυτό και έμεινα μακριά από την οικογένεια πολύ, τόσο που οι δίδυμες κόρες μου δεν με αναγνωρίζουν, νομίζουν ότι είμαι ξένος» είπε ο πάντα απολαυστικός Μο Φάρα.

Στον μαραθώνιο των γυναικών, όπου οι αθλήτριες υπέφεραν αφού έγινε μεσημέρι, η Εντα Κίπλαγκατ από την Κένυα κράτησε τον τίτλο της (2 ώρες 25’44») ενώ η αμερικανίδα πρώην μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Ρις μπορεί να… λαχτάρησε για να περάσει (12η) στον τελικό του μήκους, αλλά εκεί κατέκτησε άνετα το τρίτο συνεχόμενο χρυσό της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (με άλμα στα 7,01 μ.), ξεπερνώντας το ίνδαλμά της και από τις κορυφαίες αμερικανίδες αθλήτριες Τζάκι Τζόινερ Κέρσι που έχει δύο χρυσά.

Στα απρόοπτα της διοργάνωσης, η Ουκρανή Ναταλία Σεμένοβα πήρε το… χρυσό ατυχίας όταν έχασε κάθε ελπίδα να μπει στον τελικό της δισκοβολίας, καθώς η επίσης δισκοβόλος Πολωνή Ζανέτα Γκλανκ τη χτύπησε με τον δίσκο στο ζέσταμα και της έσπασε τη μύτη! Η Κροάτισσα Σάντρα Πέρκοβιτς, πάντως, απέφυγε τον τραυματισμό και πήρε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα.

Ο Αμερικανός Αστον Ιτον (χρυσός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν στο δέκαθλο) πήρε το χρυσό στο δέκαθλο με 8.809 βαθμούς και από σήμερα θα απολαύσει τις προσπάθειες της καναδέζας συζύγου του Μπριάνι Τίσεν στο έπταθλο.

Η Τιρουνές Ντιμπαμπά από την Αιθιοπία πήρε το χρυσό στα 10.000 μέτρα και ο Ρώσος Ιβάνοφ πρώτευσε στα 20 χλμ. βάδην γνωρίζοντας την αποθέωση από τους θεατές, οι οποίοι πάντως δεν γέμισαν το στάδιο ούτε για τον τελικό των 100 μέτρων.

Ευρωπαίος 30 χρόνια μετά

Ο Μο Φάρα έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος, έπειτα από 30 χρόνια και τον Ιταλό Αλμπέρτο Κόβα (1983), που κατακτά τα 10.000 μέτρα. Ο Βρετανός (γεννημένος στη Σομαλία) έδειξε πως είναι ο νέος κυρίαρχος στις μεγάλες αποστάσεις. Οπως και η Αμερικανίδα Μπρίτνεϊ Ρις στο μήκος, με το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Παγκόσμιο.