Πλήθος ερωτηματικών για τις μεθόδους που ακολουθούσε η πρώην Δυτική Γερμανία σε θέματα ντόπινγκ προκαλούν οι νέες δηλώσεις του Φραντς Μπεκενμπάουερ, σύμφωνα με τις οποίες γιατροί του έκαναν ενέσεις όταν πρωταγωνιστούσε στα γήπεδα οι οποίες περιείχαν, όπως του έλεγαν, βιταμίνες.

Την προηγούμενη Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου για το ντόπινγκ στη Δυτική Γερμανία από το 1950 έως σήμερα, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τρεις ποδοσφαιριστές της Δυτικής Γερμανίας που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ του 1966 είχαν βρεθεί θετικοί σε εφεδρίνη. Ο Μπεκενμπάουερ που ήταν μέλος εκείνης της ομάδας διέψευσε πως αυτός και οι συμπαίκτες του έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες, λέγοντας μάλιστα πως τότε δεν γνώριζαν τι σημαίνει ντόπινγκ.

Το Σάββατο (10/8) ο «Κάιζερ» βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν στη διάρκεια της αθλητικής εκπομπής «Aktuellen Sportstudio» που γιόρταζε τα 50 της χρόνια δήλωσε ότι γιατροί τού έκαναν ενέσεις.

«Ημουν 20 χρόνια επαγγελματίας. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων δεν υπήρξε ποτέ προπονητής, μάνατζερ ή γιατρός ομάδας που να μου ζήτησε να πάρω κάτι χωρίς να γνωρίζω για τι πρόκειται. Φυσικά κάναμε κι εμείς τις ενέσεις μας με βιταμίνες. Δεν είχα ιδέα. Ο γιατρός έλεγε: «Είναι ενέσεις βιταμινών»».

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Μίχαελ Στάινμπρέχερ επέμεινε: «Ωστε αναγκαζόσασταν να παίρνετε κάτι χωρίς ακριβώς να ξέρετε τι είναι;».

Ακούστηκαν ψίθυροι και κρυφά γέλια από το κοινό της εκπομπής, όταν ο «Κάιζερ» είπε: «Δεν είμαι γιατρός. Φυσικά παίρναμε τις ενέσιμες βιταμίνες μας».

Ο Στάινμπρέχερ έφερε σε δύσκολη θέση τον Μπεκενμπάουερ όταν του διάβασε ένα άρθρο του 1977 που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό «Stern» και έφερε την υπογραφή του «Κάιζερ»:

«Η φαρμακευτική σήμερα επιτρέπει στους παίκτες της Μπουντεσλίγκα να βελτιώσουν την απόδοση και την αντοχή τους. Οχι πως ό,τι συμβαίνει σήμερα στο ποδόσφαιρο δεν κάνει κακό αλλά τα όρια με το ντόπινγκ είναι ασαφή».

«Εγώ το έγραψα αυτό;», αναρωτήθηκε ο Μπεκενμπάουερ και ζήτησε ένα αντίγραφο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν επέμεινε πάντως πως το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο δεν έχει νόημα γιατί «κάθε τρεις, τέσσερις ημέρες έχεις αγώνα. Το σώμα δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση».

Το νέο αστέρι της Ντόρτμουντ. Στον Πεπ Γκουαρντιόλα είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους οι γερμανοί φίλαθλοι και ο Τύπος στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα αλλά ο 24 ετών Πιερ Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ ήταν τελικά ο άνθρωπος που έλαμψε περισσότερο.

Πρόκειται για το νέο διαμάντι της Ντόρτμουντ που κατάφερε να πετύχει χατ τρικ στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, οδηγώντας τους φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ σε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 4-0 επί της Αουγκσμπουργκ.

Ο Ομπαμεγιάνγκ που αποκτήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού από τη Σεντ Ετιέν έναντι 13 εκατ. ευρώ θεωρείται ο ταχύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Καλύπτει τα 30 πρώτα μέτρα από στάση σε 3,7 δευτερόλεπτα, οκτώ εκατοστά γρηγορότερα από τον Γιουσέιν Μπολτ όταν ο Τζαμαϊκανός πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με επίδοση 9,58» το 2009 στο Βερολίνο.

Την προηγούμενη σεζόν είχε αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ στη Γαλλία με 19 γκολ, ενώ έγινε μόλις ο έκτος ποδοσφαιριστής μετά τους Κράους (1964/1964), Ολιχερ (1973/74), Μάρσαλ (1993/94), Αντεμάρ (2000/01) και Φένιν (2007/08) που πετυχαίνει χατ τρικ στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα.

Ο προπονητής του Γιούργκεν Κλοπ και οι συμπαίκτες του που ζουν καθημερινά τον Ομπαμεγιάνγκ στις προπονήσεις δηλώνουν πως «ακόμη δεν έχετε δει τίποτα» και μιλούν για «κτηνώδη δύναμη».

«Δεν με εξέπληξε η ποιότητά του, μόνο το γεγονός ότι η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα σε όλες του τις προσπάθειες», δήλωσε ο Κλοπ για τον ποδοσφαιριστή από την Γκαμπόν. Ο ίδιος ο παίκτης δήλωσε ότι ζει ένα όνειρο και συμπλήρωσε πως «είναι πολύ εύκολο να παίζεις στην Ντόρτμουντ, αν και η ένταση στην Μπουντεσλίγκα είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή στο γαλλικό πρωτάθλημα».

Την Παρασκευή (9/8) η Μπάγερν νίκησε 3-1 την Γκλάντμπαχ αλλά φυσικά όλο το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στον Πεπ Γκουαρντιόλα. Η «Bild» που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρώτης της σελίδας στον Ισπανό ανέφερε πως για 71 λεπτά ο Γκουαρντιόλα δεν σταμάτησε να δίνει οδηγίες στους παίκτες του και ο τρόπος που αντιδρούσε έμοιαζε με αρπακτικό.

Φυσικά ο Γκουαρντιόλα εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη νίκη, ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως η Μπάγερν χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και ίσως νέο αγωνιστικό πλάνο!

Το «Spiegel» και η «Suddeutsche Zeitung» πρωτοστατούν στη σκληρή κριτική για τον Γκουαρντιόλα στον οποίον διακρίνουν μέσω των επιλογών του έναν φόβο.

Ο αθλητικός διευθυντής Ματίας Ζάμερ έστειλε πάντως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας πως στόχος της Μπάγερν είναι να κατακτήσει πέντε τίτλους και να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ δύο συνεχόμενες σεζόν.

Στα άλλα παιχνίδια: Μάιντς – Στουτγάρδη 3-2, Χόφενχαϊμ – Νυρεμβέργη 2-2, Λεβερκούζεν – Φράιμπουργκ 3-1, Αννόβερο – Βόλφσμπουργκ 2-0, Χέρτα – Αϊντραχτ 6-1, Μπραουνσβάιχ – Βέρντερ 0-1, Σάλκε – Αμβούργο 3-3.