Παντός καιρού ο Γιουσέιν Μπολτ έκανε παρέλαση υπό βροχή στο στάδιο Λουζνίκι παραμένοντας στην κορυφή του κόσμου.

Ο Τζαμαϊκανός που με την καλύτερη φετινή επίδοσή του (9» 77) πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας, έδειξε ότι ζει για να απολαμβάνει αυτό που κάνει.

«Δεν τραγουδούσα στη βροχή απόψε, αλλά έτρεχα σε αυτήν», είπε μετά τον νέο θρίαμβό του και αφού πριν είχε δημιουργήσει την εικόνα μια ομπρέλας με τα χέρια του, λίγο πριν αρχίσει το σόου.

Εχοντας μόλις τελειώσει την κούρσα, αν και είχε μουσκέψει από τη δυνατή βροχή, δεν έτρεξε στα αποδυτήρια. Γύρισε πίσω στους φωτογράφους, έπαιξε με τον κόσμο και έκανε με την ησυχία του τον γύρο του θριάμβου σαν να βρισκόταν στην ηλιόλουστη Τζαμάικα.

Ηταν το δικό του βράδυ, που είχε στερηθεί πριν από δύο χρόνια στο Νταεγού. Η βιαστική εκκίνησή του στον τελικό των 100 μέτρων τού είχε στοιχίσει την ακύρωση, χρίζοντας ουσιαστικά παγκόσμιο πρωταθλητή τον συμπατριώτη του Γιόχαν Μπλέικ.

«Και να θέλω να το ξεχάσω το Νταεγού δεν μπορώ γιατί όλοι εσείς μου το θυμίζετε. Πάντως δεν ήταν ρεβάνς για τότε, ήθελα απλώς να νικήσω και τώρα χρειάζομαι ξεκούραση. Σαφώς και θα επιθυμούσα καλύτερο χρόνο, αλλά ήταν αδύνατον λόγω καιρού», τόνισε ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου που μετά το Νταεγού άρχισε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις εκκινήσεις των 100 μέτρων. Μετά το εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ του 2009 στο Παγκόσμιο του Βερολίνου (9» 58), άλλωστε, ήταν δύσκολο να κατέβει ακόμα περισσότερο. Βασιζόμενος στον μεγάλο διασκελισμό του, προτιμά να ξεκινά συντηρητικά και στη συνέχεια να καλύπτει τα μέτρα και να φτάνει στη νίκη.

Ο τρόπος που πανηγύριζε τη 2η θέση ο Αμερικανός Τζάστιν Γκάτλιν (χρυσός ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004) μετά το τέλος του αγώνα ήταν ενδεικτικός. Ο Αμερικανός ήταν ο τελευταίος που νίκησε τον Μπολτ πριν από λίγους μήνες σε μίτινγκ στη Ρώμη. Εχει όμως επίγνωση των δυνατοτήτων του αθλητή για τον οποίο μιλάμε, για αυτό και πανηγύριζε το ασημένιο μετάλλιο. Αλλωστε και ο Μπλέικ τον είχε νικήσει δύο φορές στα τράιαλς της Τζαμάικας πριν από τους Ολυμπιακούς, αλλά στο Λονδίνο είδε τον πραγματικό Μπολτ.

«Μεγάλο όπλο του Μπολτ είναι ο εντυπωσιακός διασκελισμός του, που αντισταθμίζει και με το παραπάνω τα αργά ξεκινήματά του. Τον διασκελισμό αυτό επιτρέπουν οι ισχυρές μυϊκές του ίνες αλλά και το μήκος των ποδιών του», έχουν αποφανθεί οι επιστήμονες, ενώ σε ένα άλλο πρωτότυπο πείραμα ένας θηλυκός γατόπαρδος η Σάρα έτρεξε πιο γρήγορα από τον Μπολτ (σε 5» 95 τα 100 μέτρα!). Αυτή είναι το πιο γρήγορο πλάσμα του κόσμου. Γενικώς το φαινόμενο Μπολτ προκαλεί θαυμασμό, συγκρίσεις, μελέτες, ακόμα και ζήλεια, ενώ κάποιοι λένε ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι οι υποψίες.

«Αν θέλετε παγώστε το αίμα μου για 50 χρόνια, δεν θα βρείτε τίποτε», απάντησε πρόσφατα στους επικριτές του ο Μπολτ, για τον οποίο έχει γραφτεί ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να τον ακολουθήσει είναι μέσω… twitter.

Στην Τζαμάικα λατρεύουν το κρίκετ και από εκεί είχε αρχίσει τα πρώτα του αθλητικά βήματα ο Γιουσέιν στο γυμνάσιο του Γουίλιαμ Νιμπ, αλλά έτρεχε τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να μείνει εκτός στίβου.

Ο Γιουσέιν Μπολτ προσέχει ιδιαίτερα το προφίλ του και του έχει στοιχίσει όταν έκανε το λάθος να φωτογραφιστεί με μπλούζα «The Pothead Diari», η οποία προωθεί τη χρήση της ινδικής κάνναβης. Ανέβασε μάλιστα και μία εικόνα στο Instagram. Επίσης, είχε παραδεχτεί πως είχε κάνει χρήση παλαιότερα αφού στην Τζαμάικα συνηθίζεται, αλλά όταν είδε τα σχόλια από κάτω το μετάνιωσε. Σέβεται ιδιαίτερα τους συναθλητές του και τους αντιπάλους του και πέρυσι στο Λονδίνο διέκοψε μια συνάδελφο της ισπανικής τηλεόρασης ενώ μιλούσαν, γιατί είχε αρχίσει να ακούγεται ο ύμνος των ΗΠΑ προς τιμήν της Ρίτσαρντς Ρος στα 400 μέτρα γυναικών.

Η απόλαυση είναι οι συνεντεύξεις Τύπου με τους άλλους Τζαμαϊκανούς, ιδιαίτερα τον Μπλέικ, ύστερα από επιτυχίες. Θυμίζει επιθεώρηση και βγάζει απίστευτες ατάκες προς τους συμπατριώτες του που τον λατρεύουν.

Ο Lightning Bolt άστραψε και στη βροχερή Μόσχα, δείχνοντας πως ούτε ο καιρός μπορεί να τον λυγίσει.

ΜΕΛΕΤΗ

Ελλιπής…

Η ταχύτητα και γενικότερα ο τρόπος που τρέχει ο Μπολτ αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης και το εκπληκτικό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με τον Μπολτ είναι ότι έχει καταρρίψει μια σειρά από επιδόσεις χωρίς να είναι άρτιος από αεροδυναμικής σκοπιάς!