Με την εξέγερση των αλλοδαπών και τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας συνέπεσαν τα ετήσια γενέθλια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

Τα απολογιστικά στοιχεία από την έναρξη της επιχείρησης αποδεικνύουν, ωστόσο, ότι η απόφαση για τον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών και τη δημιουργία των κέντρων κράτησής τους έχει συμβάλει στην επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας σε πολλές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στον Εβρο με την κατασκευή του φράκτη απέδωσε ως προς την ανακοπή του κύματος εισόδου λαθρομεταναστών από το σημείο αυτό. Αντιθέτως, η περιοχή των θαλάσσιων συνόρων της χώρας δείχνει να αποτελεί πλέον τον νέο δρόμο των δουλεμπόρων που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες.

Σε κάθε περίπτωση, η προχθεσινή εξέγερση δεν αλλάζει τον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς». Οπως μάλιστα ανέφεραν οι αρμόδιοι δεν τίθεται θέμα συνωστισμού των μεταναστών στα κέντρα κράτησης δεδομένου ότι π.χ. οι προδιαγραφές του κέντρου της Αμυγδαλέζας παρέχουν τη δυνατότητα να κρατούνται περισσότεροι μετανάστες από όσους σήμερα βρίσκονται εκεί.

Επισημαίνεται παράλληλα πως το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες θα ενταθούν τόσο για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης όσο και για τον καλύτερο συντονισμό με τις Αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών, οι οποίες συχνά μπλοκάρουν την επιχείρηση επαναπατρισμού.

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε χθες, επόμενη ημέρα της εξέγερσης και των βίαιων συγκρούσεων που ακολούθησαν και είχαν ως αποτέλεσμα την απόδραση δέκα αλλοδαπών, το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Πυρπολημένοι οικίσκοι, σπασμένα παράθυρα και πόρτες, σωροί από κατεστραμμένες καρέκλες, τραπέζια και συσκευές ήταν η εικόνα του κέντρου. Πόρτα πόρτα χθες αστυνομικοί σε μεγάλη επιχείρηση αναζητούσαν στην περιοχή τούς δέκα παράνομους μετανάστες (οκτώ υπήκοοι Πακιστάν και δύο Αφγανιστάν) που κατάφεραν να αποδράσουν τις ώρες των συμπλοκών.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο εδώ και ημέρες στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, όπου ο αριθμός των παράνομων αλλοδαπών που διαβιούν στον χώρο έχει φθάσει πλέον τους 1.620. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην εξέγερση αποτέλεσε η απόφαση να παραταθεί ο χρόνος κράτησης από 12 σε 18 μήνες. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες είχε κοπεί το ρεύμα με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα κλιματιστικά και η κατάσταση να γίνει αφόρητη.

Οι βίαιες συμπλοκές διήρκεσαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες και οι εγκαταστάσεις πνίγηκαν στα δακρυγόνα. Η εξέγερση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, άρχισε στις 21.10 προχθές κατά τη διάρκεια διανομής του φαγητού. Ομάδες αλλοδαπών επιτέθηκαν απρόκλητα στους αστυνομικούς φρουρούς. Τους πετούσαν πέτρες, μπουκάλια νερού τα οποία είχαν γεμίσει με χαλίκια. Η σύγκρουση γενικεύτηκε όταν αλλοδαποί άρχισαν να βάζουν φωτιές σε στρώματα κρεβατιών και σε σακούλες απορριμμάτων και πυρπόλησαν τουλάχιστον οκτώ οικίσκους. Επενέβησαν αστυνομικοί των ΜΑΤ κάνοντας χρήση χημικών, μέχρι την καταστολή της εξέγερσης γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατάφεραν και απέδρασαν οι δέκα μετανάστες και την τελευταία στιγμή απετράπη η απόδραση άλλων 14 αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκαν και αστυνομικοί.

Για εμπλοκή στα επεισόδια, από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν 41 αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν. Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Η καταγγελία. Θέμα χρόνου λόγω των άθλιων συνθηκών ήταν η εξέγερση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αχαρνών Σωτήρη Ντούρο. «Οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες και ο ξεσηκωμός των μεταναστών ήταν κάτι που το περιμέναμε», δήλωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πριν από λίγες ημέρες είχε επισημάνει τις ανησυχίες του κατά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνεται πάντως ότι το κέντρο έχει προδιαγραφές για κράτηση 2.000 ανθρώπων, ενώ διαμένουν εκεί μόνο 1.600.

Ως προς την παράταση της κράτησης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης παραπέμπει σε κοινοτική Οδηγία, που δίνει το δικαίωμα στις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τον χρόνο κράτησης έως και τους 18 μήνες. Στην επιλογή να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας το υπουργείο οδηγήθηκε λόγω της άρνησης συνεργασίας από πρεσβείες των χωρών καταγωγής τους, αλλά και από τους ίδιους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι εμφανίζονται να δηλώνουν ψευδή στοιχεία.