Στα 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η δαπάνη του Προγράμματος Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ), το οποίο υποστηρίζει την εξωστρεφή και ανταγωνιστική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Το πρόγραμμα το οποίο προκηρύχθηκε ήδη και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για να ενταχθούν σε αυτό, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν πρέπει να υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις βοηθήσουν να καταστούν «παρούσες και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές μέσω ενεργειών απόκτησης διεθνών πιστοποιήσεων, προβολής και προώθησης σε τρίτες χώρες, σύγχρονων συστημάτων και μεθόδων marketing, σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών και συσκευασίας, εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού τους και άλλες ενέργειες», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες) να αναδείξουν βασική στρατηγική προτεραιότητά τους τον εξωστρεφή προσανατολισμό. Το πρόγραμμα Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ) τις υποστηρίζει προκειμένου να εκπληρώσουν ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται προς την κατεύθυνση αυτή, με ενισχύσεις που φθάνουν μέχρι και σε 55% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

– Επιλέξιμες είναι όλες οι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και σε επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου.

– Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ή και ύψους ποσοστού ενίσχυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις κ.ά.

– Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους).

– Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ίδιους πόρους ή/και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.

– Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30% έως 55%.