Φοράει ένα απλό ρολόι Casio των 15 δολαρίων, ταξιδεύει τις περισσότερες φορές με το λεωφορείο αφού δεν έχει καν αυτοκίνητο, ντύνεται απλά και ζήτησε από τα παιδιά του να πιάσουν δουλειά ώστε να καλύψουν τα έξοδα για τις σπουδές τους παρά το γεγονός ότι τα έχει εξασφαλίσει με την περιουσία του.

Οταν το 2012 παραχώρησε συνέντευξη στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποδέχθηκε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Τζιμ Ντουάιρ καθισμένος στην πολυθρόνα του, απέναντι σε μια συσκευή τηλεόρασης που είχε ηλικία άνω των 20 ετών. Εκεί εξήγησε ότι έχει διαθέσει ήδη σε φιλανθρωπίες 6 δισ. δολάρια και ότι θα συνεχίσει να διαθέτει και τα υπόλοιπα χρήματά του μέσω της Atlantic Philanthropies. Πρόκειται για όμιλο ιδρυμάτων που ίδρυσε το 1982 και κατόρθωσε να διοικήσει χωρίς κανείς να το γνωρίζει για τα πρώτα 15 χρόνια της λειτουργίας του, προσφέροντας απλόχερα σε φιλανθρωπίες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την παροχή βοήθειας σε μετανάστες, την εκπαίδευση και σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη.

ΣΛΟΓΚΑΝ ΖΩΗΣ. «Οταν έχεις τα χρήματα, τα ξοδεύεις. Οταν τα έχεις ξοδέψει όλα, τότε άφησε κάποιον άλλον να συνεχίσει και να ξοδέψει τα δικά του», είπε ο Τσακ Φίνι στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία του. «Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα έχουν μια υποχρέωση. Δεν θα έλεγα ότι έχω το δικαίωμα να τους πω τι να τα κάνουν αλλά να τα χρησιμοποιήσουν με σύνεση», είχε αναφέρει επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Φορμπς» την ίδια χρονιά.

Μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της η Atlantic Philanthropies εκτιμάται ότι θα έχει διαθέσει περίπου 7,5 δισ. δολ. στις παραπάνω φιλανθρωπίες. Ηδη μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό έχει διοχετευθεί σε προσπάθειες για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Νότια Αφρική και τη Βόρεια Ιρλανδία. Επίσης, κεφάλαια έχουν διατεθεί σε εκστρατείες υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Ο ίδιος όμως δεν είναι μόνο γνωστός για το δικό του φιλανθρωπικό έργο, αλλά και επειδή ενέπνευσε δύο ακόμη από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη να ανοίξουν το πορτοφόλι τους και να βοηθήσουν τους φτωχούς. Πρόκειται για τον Μπιλ Γκέιτς και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Και οι δύο τους απονέμουν τα εύσημα στον Φίνι χαρακτηρίζοντάς τον βασική πηγή έμπνευσης για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν ιδρύσει: το Bill and Melinda Gates Foundation που διαχειρίζεται 30 δισ. δολ. και το Giving Pledge αντίστοιχα. Το ίδρυμα του Γουόρεν Μπάφετ έχει «στρατολογήσει» σχεδόν 50 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη που θέλουν να δωρίσουν το 50% της περιουσίας τους σε αγαθοεργίες. «Στον Τσακ αρέσει να λέει ότι κανείς μας δεν έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά γνωρίζω ότι η Μελίντα και εγώ μάθαμε πάρα πολλά πράγματα από αυτόν τον καιρό που περάσαμε μαζί» ήταν τα λόγια του Μπιλ Γκέιτς για τον Τσακ Φίνι.

Τα περισσότερα από αυτά που συνδέουν τον Γκέιτς με τον Φίνι πηγάζουν από τα πολλά στοιχεία που μοιράζονται. Υπό μια έννοια, η Atlantic Philanthropies είναι ο πρόδρομος του Gates Foundation που ειδικεύτηκε στο να προσφέρει χρήματα που θα μπορούσαν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για την παροχή βοήθειας 250.000 δολ. στους σεισμόπληκτους στην Αϊτή, είτε δωρίζοντας 290 εκατ. δολ. για να κατασκευαστεί νέα ιατρική πανεπιστημιούπολη για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Ο Φίνι ακολούθησε επιχειρηματική στρατηγική για να πιάσουν τόπο οι αγαθοεργίες του. Ζητούσε από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που ήθελαν τη βοήθειά του να ανταγωνιστούν σκληρά μεταξύ τους για να την κερδίσουν, απαιτώντας στην πορεία να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και πλήρης διαφάνεια όσον αφορά τη διάθεση των χρημάτων. Εδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια προς όφελος της πανεπιστημιακής έρευνας, από την Ιρλανδία έως την Αυστραλία, επειδή πιστεύει ότι η έρευνα προσελκύει τα μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής, η οποία στη συνέχεια φέρνει απευθείας ξένες επενδύσεις.

Η Επιχείρηση Χαμόγελο για τη θεραπεία παιδιών σε φτωχές χώρες που έπασχαν από λυκόστομα αποτελεί επίσης άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο διέθεσε τα χρήματά του ο Φίνι: έδινε 250 δολ. για καθεμία απλή εγχείρηση η οποία βελτίωνε σημαντικά τη ζωή του ασθενούς. Μόνο για αυτόν τον σκοπό έχει διαθέσει 19,5 εκατ. δολ. σύμφωνα με το «Φορμπς».

Ο Τσακ Φίνι γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1931 στο Νιου Τζέρσεϊ. Παντρεύτηκε δύο φορές –την Ντανιέλ αρχικά και στη συνέχεια τη Χέλγκα η οποία ήταν γραμματέας του –και απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά, την Τζουλιέτ, την Κάρολιν, την Νταϊάν, τον Λέσλι και τον Πάτρικ. Αν και μεγάλωσε τα παιδιά του παρέχοντάς τους όλες τις ανέσεις και διασφάλισε όλη την οικογένειά του μοιράζοντάς τους σημαντικά κέρδη από τις επιχειρήσεις του, σήμερα ο Φίνι ζει σε τρία διαμερίσματα τα οποία ανήκουν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα και βρίσκονται στο Δουβλίνο, το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας και το Σαν Φρανσίσκο. Συχνά μένει επίσης στο σπίτι της κόρης του στη Νέα Υόρκη.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 2020. Είναι επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Duty Free Shoppers Group (DVS Group) από την οποία έκανε την περιουσία του πριν την πουλήσει έναντι 1,6 δισ. δολ. στην εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). Από την πώληση κράτησε 26 εκατ. δολ. τα οποία μοίρασε σε 2.400 ανθρώπους που εργάζονταν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια και τον βοήθησαν να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας.

Οταν θα ξοδευτεί και το τελευταίο σεντ και η Atlantic Philanthropies θα κλείσει για πάντα τις πόρτες της, κάτι που αναμένεται να γίνει γύρω στο 2020, η εταιρεία θα περάσει στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο τέτοιο ίδρυμα που σταμάτησε να λειτουργεί εθελοντικά. Το πολύ μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχουν συστήσει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα (Bill and Melinda Gates Foundation) θα πάψει να λειτουργεί 50 χρόνια μετά τον θάνατο των ιδρυτών του.

Είπε

Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα έχουν μια υποχρέωση. Δεν θα έλεγα ότι έχωτο δικαίωμα να τους πω τι να τα κάνουν αλλά νατα χρησιμοποιήσουνμε σύνεση

είπανγι’ αυτόν

Στον Τσακ αρέσεινα λέει ότι κανείς μας δεν έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά γνωρίζω ότι η Μελίντα και εγώ μάθαμε πάρα πολλά πράγματα από αυτόν τον καιρό που περάσαμε μαζί

Μπιλ Γκέιτς