Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας μπορεί να συνεδριάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές προκειμένου να περάσει νόμους που θα αυξάνουν τα δικαιώματα των Κούρδων, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για σημαντική κίνηση στην προσπάθεια να μπει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν διαρκέσει 28 ολόκληρα χρόνια και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Οι Κούρδοι έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν αυτές οι νομικές μεταρρυθμίσεις ως επόμενο βήμα στη διαδικασία ειρήνευσης μετά την κατάπαυση πυρός που κήρυξε το ΡΚΚ. Οι συνομιλίες για την ειρήνευση άρχισαν το 2012 μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Το Κοινοβούλιο στην Τουρκία που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το κόμμα του Ερντογάν διέκοψε τις συνεδριάσεις του τον προηγούμενο μήνα και κανονικά θα αρχίσει ξανά τις εργασίες του από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού στην Τουρκία, που ανέρχεται συνολικά σε 76 εκατ. άτομα. Το ΡΚΚ που θεωρείται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση τρομοκρατική οργάνωση, πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες άρχισε ένοπλο αγώνα διεκδικώντας ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.