Ο πυρήνας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και όχι ο αρχηγός του κεντρικού δικτύου της Ζαϊμάν Αλ Ζαουάχρι είναι ο εγκέφαλος του σχεδίου των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων που έφερε σε κατάσταση συναγερμού τις Ηνωμένες Πολιτείες και οδήγησε στη λήψη γενικευμένων, έκτακτων μέτρων ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και την Ασία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επικεφαλής του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa) , ο Νάσερ Aλ-Ουαΐχι, που χρησιμοποιεί ως βάση την Υεμένη, είναι ο εμπνευστής του σχεδίου των επιθέσεων.

Το μόνο που έκανε ο αιγυπτιακής καταγωγής Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, επικεφαλής του κεντρικού δικτύου της Αλ Κάιντα και κάποτε δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ήταν να εγκρίνει το σχέδιο, σύμφωνα με τη συνομιλία η οποία εντοπίσθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανάμεσα στον αλ-Ζαουάχρι και στελέχη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

«Το ότι ο Αλ-Ζαουάχρι έδωσε τις ευλογίες του για το σχέδιο έχει μεγάλη διαφορά από την οργάνωση της συνωμοσίας ή τη διατήρηση της ικανότητας να εξαπολύσει μία επίθεση στα πρότυπα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου», επισημαίνει ο αμερικανός αξιωματούχος.

Εάν επιβεβαιωθεί, ο παθητικός αυτός ρόλος του Αλ-Ζαουάχρι στο σχέδιο των τρομοκρατικών επιθέσεων θα ενίσχυε την εκτίμηση που διατύπωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ότι «ο κεντρικός πυρήνας της Αλ Κάιντα οδηγείται σε ήττα» ζητώντας παράλληλα να αντιμετωπισθούν «στα σοβαρά» οι πρόσφατες απειλές κατά των αμερικανικών συμφερόντων.

Η Υεμένη διαβεβαιώνει ότι ματαίωσε το σχέδιο της τοπικής Αλ Κάιντα, το οποίο περιελάμβανε καταλήψεις πόλεων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και τη σύλληψη ξένων ομήρων.

Το σχέδιο ματαιώθηκε το περασμένο Σάββατο, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ανάληψη δράσης των μελών της Αλ Κάιντα.

Η Ουάσινγκτον έθεσε σε συναγερμό το σύνολο των μηχανισμών ασφαλείας, έκλεισε την πρεσβεία στη Σαναά και πολλές αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Παράλληλα πολλαπλασιάσθηκαν οι επιδρομές των αμερικανικών μη επανρδωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις τρεις τελευταίες επιδρομές τέτοιων αεροσκαφών, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι που θεωρούνται μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από