Ελληνική κρίση

Ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε ότι είναι ζωτικής σημασίας, παράλληλα με τη λιτότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές, να γίνουν ουσιαστικές αναπτυξιακές κινήσεις και δεσμεύθηκε να στηρίξει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε τη λιτότητα απλώς σαν στρατηγική», ήταν το δικό του μήνυμα.

Ενεργειακά

Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών και το σχέδιο αξιοποίησης για τα ελληνικά κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη, αναφέρθηκε στη συμφωνία με τους Αζέρους για τον αγωγό ΤΑΡ, ενώ έδωσε έμφαση στη συμφωνία ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Κυπριακό

Εξετάστηκε η πρόταση του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο ως βήμα για επανεκκίνηση του Κυπριακού. Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκονται σε ένα σημείο, το οποίο προσφέρει «πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων».

Τρομοκρατία

Η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες, με στόχο τη αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, ήταν ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Μπ. Ομπάμα, με φόντο και τις νέες απειλές της Αλ Κάιντα.

Εμπορική συνεργασία

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, να προωθήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.