Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι συναντήσεις του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν την ίδια στιγμή ότι «ο στόχος της επίσκεψης επετεύχθη», κάνοντας λόγο για μια «γενναία αναγνώριση» από την πλευρά του Λευκού Οίκου των ελληνικών προσπαθειών και για γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μάλιστα, διέγνωσε μια «πολύ καλή προσωπική χημεία» ανάμεσα στον έλληνα Πρωθυπουργό και στον αμερικανό Πρόεδρο, εκτιμώντας ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο και στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Με επιφυλάξεις και μια σειρά παρατηρήσεων ωστόσο αντιμετώπισαν τη συνάντηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας», για να συμπεράνει ότι «το ταξίδι και οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν δικαίωσαν τις προαναγγελθείσες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης» και πως ο Πρωθυπουργός απέσπασε τελικά «τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του Μπαράκ Ομπάμα».

«Η επίσκεψη Σαμαρά επιβεβαίωσε ότι κυοφορούνται νέοι μεγάλοι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής», ανέφερε το ΚΚΕ, εκτιμώντας από την πλευρά του ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «απαιτούν τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οδηγούν τον λαό στη χρεοκοπία».

Η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, εξάλλου, ζήτησαν να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής για το περιεχόμενο των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο. Η ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε πως οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε αδιέξοδο και εξέφρασε την ευχή οι προτροπές του «να μην εξαντληθούν σε ρητορικό επίπεδο». Το κόμμα του Π. Καμμένου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Σαμαρά αναφέροντας ότι «είναι ο μόνος Πρωθυπουργός στον κόσμο ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας…».