Φθινοπωρινή αντεπίθεση με διπλή αφετηρία σχεδιάζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Με την πρώτη, στις 3 Σεπτεμβρίου, προσδοκά να εισέλθει το ΠΑΣΟΚ σε φάση επανασυσπείρωσης. Με τη δεύτερη, στις 8 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να αποσαφηνίσει την κυβερνητική στόχευση του ΠΑΣΟΚ και το πεδίο της συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Θα έχει προηγηθεί η υπογραφή της νέας προγραμματικής συμφωνίας με τη ΝΔ, η οποία –όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη –θα λειτουργεί ως πυξίδα και θα αποτρέψει παρερμηνείες που θα μπορούσαν τους επόμενους μήνες να απειλήσουν την κυβερνητική σταθερότητα.

Κεντρικά πρόσωπα στην επιχείρηση επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι έπειτα από μία πενταετία θα βρεθούν στο ίδιο κομματικό βήμα ως βασικοί ομιλητές στο διήμερο πολιτικοοικονομικό Συνέδριο που διοργανώνεται στις 3-4 Σεπτεμβρίου για την επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος.

Με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος ο κ. Βενιζέλος είχε μακρά προσωπική επικοινωνία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθιστώντας σαφές ότι η παρέμβασή τους στις επετειακές εκδηλώσεις θα εκπέμψει ηχηρό μήνυμα εσωκομματικής ενότητας και θα ενισχύσει την προσπάθεια επαναπατρισμού στελεχών, μελών και ψηφοφόρων που πορεύθηκαν διαχρονικά με το ΠΑΣΟΚ και την τελευταία διετία αδρανοποιήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλους χώρους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν ότι με αυτή τη διήμερη εκδήλωση (στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), η οποία θα κλείσει με ομιλία του Ευ. Βενιζέλου, θα δημιουργηθεί ένα πρόπλασμα για τη νέα Κεντροαριστερά και θα γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την επανασυγκρότηση της «δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης», όπως αναφέρουν από το κομματικό επιτελείο.

Η κοινή παρουσία των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου είναι προφανές ότι κλείνει ρωγμές και μπορεί να δρομολογήσει την επανάκαμψη πολλών στελεχών. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ενεργοποίηση του Κώστα Σημίτη, έστω και αν περιοριστεί σε μια δημόσια ομιλία, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εσωκομματικό πεδίο και ακυρώνει φήμες και σενάρια για αντιπολιτευτικούς πόλους εντός του κόμματος ή, πολύ περισσότερο, για νέες διασπαστικές κινήσεις.

Στο διήμερο Συνέδριο υπό τον τίτλο «ΠΑΣΟΚ 1974-2014 – Από τη Μεταπολίτευση στην κρίση και από την κρίση στην ανασυγκρότηση», το οποίο διοργανώνεται από το ΙΣΤΑΜΕ, θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί κ.ά., οι οποίοι καλούνται να αποτιμήσουν τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στις κρίσιμες στιγμές και καταστάσεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, εισηγητές θα είναι οι καθηγητές Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Παγουλάτος και Αρίστος Δοξιάδης, καθώς και στελέχη όπως ο Σταύρος Μπένος και ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Το Συνέδριο μπορεί να γίνει το βήμα όχι μόνο μιας παραταξιακής, αλλά και μιας πραγματικά εθνικής αυτοαξιολόγησης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: στην οριστική έξοδο από την κρίση, στις μεταρρυθμίσεις, στην ανάκτηση της συλλογικής αυτοπεποίθησης της χώρας, στην ανασυγκρότηση του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου», είναι το μήνυμα του κομματικού επιτελείου, το οποίο –υπό την ενθάρρυνση των τελευταίων δημοσκοπήσεων –ευελπιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανόδου.

Επιστράτευση και της παλιάς φρουράς

Στην επιχείρηση επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, με παρεμβάσεις και στις επετειακές εκδηλώσεις, αναμένεται να κινητοποιηθούν ιστορικά στελέχη και παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κ.ά., ενώ στόχος είναι να αναδειχθεί και η νέα γενιά στελεχών.