Από το βράδυ της 20ής Ιουνίου, όταν αποχώρησε με βαρύ βηματισμό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Φώτης Κουβέλης δεν επικοινώνησε ποτέ ούτε με τον Αντώνη Σαμαρά ούτε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Είναι ακόμη ένα στοιχείο που φανερώνει ότι, μετά την κρίση της ΕΡΤ και την «τελευταία έξοδο» της ΔΗΜΑΡ, οι σχέσεις του κ. Κουβέλη με τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους του έχουν εισέλθει στην εποχή των παγετώνων εν μέσω θέρους.    
Την τελευταία εβδομάδα, από τις διακοπές του σε νησί του Ιονίου, ο Φώτης Κουβέλης πυροβολεί σχεδόν καθημερινά: θέτει σχεδόν ανοιχτά θέμα παραμονής του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέροντας ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου».
Την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ παρακολουθούν με σχετική έκπληξη και ενόχληση από το Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά δεν προτίθενται να σηκώσουν το γάντι. «Τουλάχιστον προς το παρόν», όπως διαμηνύουν από τα επιτελεία του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το μήνυμα είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ρίξουν νερό στον μύλο του Φ. Κουβέλη και να φουντώσουν μια αντιπαράθεση η οποία, υπό συνθήκες, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η κυβερνητική συνεργασία τον περασμένο Ιούνιο. Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι δεν θέλουν μέσα από μια μετωπική σύγκρουση να φέρουν τη ΔΗΜΑΡ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο πυλώνες του νέου κυβερνητικού σχήματος ωστόσο μπορεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους από τη στιγμή που ο κ. Κουβέλης κλιμακώσει τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση της υπόθεσης Κουβέλη έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά μεταξύ των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου· οι δύο αρχηγοί έχουν καταλήξει σε κοινές διαπιστώσεις και σε ενιαία γραμμή απέναντι στον πρώην εταίρο. Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι με τη ΔΗΜΑΡ, έστω και αν έχουν κοπεί αυτή την ώρα οι γέφυρες προσωπικά με τον κ. Κουβέλη. Διατηρείται ωστόσο μια επαφή ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και στον Δημήτρη Χατζησωκράτη, κυρίως για διαδικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν από την περίοδο της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς φροντίζει, πάντως, να ρίξει τα «καρφιά» του για τη στάση του κ. Κουβέλη, όπως με την αναφορά του (κατά την τελευταία συνέντευξή του στα «ΝΕΑ») ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «αδικεί τον εαυτό του» καταλογίζοντας στο Μαξίμου εκλογικούς σχεδιασμούς πίσω από την κρίση της ΕΡΤ.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Βενιζέλος. Γι' αυτόν τον λόγο οι δύο κυβερνητικοί σύμμαχοι δεν θέτουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ζήτημα για την παραμονή στον κρατικό μηχανισμό των στελεχών που είχε υποδείξει η Αγίου Κωνσταντίνου. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνοδεύτηκε από τις παραιτήσεις των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων, αλλά στελέχη της εξακολουθούν να κατέχουν διοικητικές θέσεις σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία κ.α. Από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους κρίνεται σκόπιμο να μην εμφανιστεί ότι επιδίδονται σε «διωγμό» των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ενώ είναι προφανές ότι η παρουσία τους στον ευρύτερο κυβερνητικό μηχανισμό προσφέρει τη δυνατότητα να εκπέμψει ισχυρότερο σήμα συναινετικών επιλογών. Το ίδιο σήμα, άλλωστε, επιδιώκεται να σταλεί και με τις επιλογές για το Εποπτικό Συμβούλιο της νέας δημόσιας τηλεόρασης στο οποίο θα συμμετάσχουν πρόσωπα με διαδρομή στη ΔΗΜΑΡ, όπως ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

«Αιτία οι δημοσκοπικές πιέσεις»
Σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη καταλήγουν ότι ο κ.  Κουβέλης θα κλιμακώσει σταδιακά τις επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν αυτόνομο πόλο αντιπολίτευσης που θα διευρύνει τον ζωτικό χώρο της ΔΗΜΑΡ στην Κεντροαριστερά. Τις συνεχείς παρεμβάσεις του την τελευταία περίοδο, εξάλλου, τις αποδίδουν και στην έντονη δημοσκοπική πίεση που δέχεται η ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, η οποία - όπως λένε δηκτικά - «δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ούτε στα στελέχη της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από