Στη στήριξη που παρέχει στην Αθήνα ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και στην ανάγκη να υιοθετηθούν οικονομικές πολιτικές που θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, παράλληλα με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναφέρθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.

«Ο Ομπάμα εκφράζει τη στήριξή του στον ηγέτη της Ελλάδας», ανέφερε σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του όσο χρειάζεται για να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι προαπαιτούμενες για τη χορήγηση βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της ευρωζώνης.

Οι «New York Times» έγραψαν ότι ο αμερικανός Πρόεδρος καλεί την Ελλάδα να βρει τρόπος που θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εφημερίδα στα σχόλια του Ομπάμα πως η χώρα μας δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε μέτρα λιτότητας στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση.

«Ο Ομπάμα ζητά περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», ήταν ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η οποία μάλιστα σημειώνει ότι η παρέμβαση αυτή του αμερικανού Προέδρου μάλλον δεν αποτελεί και τόσο καλό νέο για την κυβέρνηση του Βερολίνου. Η «Die Welt» παρέθεσε επίσης δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τις «τεράστιες θυσίες» που έχουν κάνει οι Ελληνες.