Διαδεδομένη κομπίνα γνωστή στις φορολογικές Αρχές χαρακτηρίζεται από στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η πρακτική φοροδιαφυγής μέσω μαύρων εισιτηρίων που αποκαλύφθηκε στη συναυλία του Αθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης στην οποία τραγούδησε ο Γιάννης Πλούταρχος.

Οπως λένε τα στελέχη του ΣΔΟΕ, οι διοργανωτές θεαμάτων (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποδοσφαιρικοί αγώνες, κ.ά.) έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν θεωρημένες Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών με τη μορφή εισιτηρίων. Τα εισιτήρια αυτά που φέρουν αρίθμηση κομίζονται στην αρμόδια Εφορία και αφού διατρηθούν ή σφραγιστούν εν συνεχεία θεωρούνται, δηλαδή δηλώνονται και καταχωρούνται στα επίσημα βιβλία της αρμόδιας ΔΟΥ.

Στην περίπτωση της συναυλίας της Αλεξανδρούπολης οι διοργανωτές φέρονται να τύπωσαν πολλά περισσότερα εισιτήρια από αυτά που τελικά θεώρησαν στην Εφορία. Στην προπώληση έδιναν τα παράνομα, ενώ ανήμερα της συναυλίας πωλούσαν τα θεωρημένα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν 1 στα 2 εισιτήρια ήταν δηλωμένα στην Εφορία, ενώ τα υπόλοιπα εισιτήρια που διατέθηκαν ήταν μαύρα.

Για παράδειγμα, αν πωλήθηκαν 2.000 εισιτήρια τα συνολικά έσοδα από τη συναυλία ήταν 30.000 ευρώ (15 ευρώ το εισιτήριο) και ο ΦΠΑ που θα αποδοθεί στο Δημόσιο ανέρχεται στις 3.900 ευρώ. Ωστόσο, μόνο από τη διάθεση των τουλάχιστον 916 μη νόμιμων εισιτήριων (μπορεί να είναι περισσότερα) οι επιτήδειοι θα έβγαζαν μαύρα 13.740 ευρώ και το Δημόσιο θα έχανε φόρο από ΦΠΑ 1.786 ευρώ. Αν το ΣΔΟΕ δεν είχε διενεργήσει τον προληπτικό έλεγχο ενδεχομένως να μην είχε γίνει αντιληπτή η κομπίνα και όλα να εμφανίζονταν νόμιμα εκ των υστέρων.

Σημειώνεται πως τα εισιτήρια θεαμάτων εκδίδονται τουλάχιστον δίπτυχα. Το ένα αντίτυπο παραδίδεται στον πελάτη και το άλλο παραμένει στο στέλεχος και ως δικαιολογητικό εγγραφής των εσόδων στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης. Στο αντίτυπο για τον πελάτη υπάρχει μικρό διάστικτο τμήμα, το οποίο κόβεται κατά την είσοδο του θεατή προς ακύρωση του εισιτηρίου. Στον πελάτη πρέπει να παραδίδεται το πλήρες αντίτυπο, το οποίο φέρει όλα τα στοιχεία του εκμεταλλευτή του θεάματος, τον αριθμό του εισιτηρίου και την αξία του, ενώ στο αντίτυπο (στέλεχος) πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του εκμεταλλευτή του θεάματος, ο αριθμός του εισιτηρίου και η αξία του.

Αν ο θεατής μιας παράστασης ή συναυλίας βρεθεί να κρατά ένα «ακέραιο» εισιτήριο με ανέγγιχτο το διάστικτο τμήμα, τότε πρέπει να είναι προσεκτικός και να ζητήσει εξηγήσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνει στην περίπτωση που το εισιτήριό του δεν έχει διάτρηση ή δεν είναι σφραγισμένο. Συνήθως κατά τη θεώρηση εισιτηρίων η διάτρητη παράσταση καλύπτει ολόκληρο το εισιτήριο, δηλαδή δεν παραμένει τμήμα του χωρίς να φέρει διάτρηση.

Στο σφράγισμα 26 επιχειρήσεων για διάστημα 30 ημερών προχωρεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Πρόκειται για υπότροπες επιχειρήσεις που μέσα στο 2013 ελέχθησαν σε διαφορετικές περιόδους από το ΣΔΟΕ και διαπιστώθηκε ότι τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά τον δεύτερο έλεγχο δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις. Ακόμη, μηνιαίο λουκέτο μπαίνει και σε επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων παρεμπόδισαν ελέγχους του ΣΔΟΕ. Εν τω μεταξύ σε έλεγχο που διενήργησε η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση εστίασης στην πόλη της Χίου δεν είχε εκδώσει 24 αποδείξεις. Οι ελεγκτές προχώρησαν στη σφράγιση της επιχείρησης για 48 ώρες και συνέταξαν έκθεση ελέγχου για την επιβολή προστίμου.

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ. Στο σφράγισμα 26 επιχειρήσεων για διάστημα 30 ημερών προχωρεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Πρόκειται για υπότροπες επιχειρήσεις που μέσα στο 2013 ελέχθησαν σε διαφορετικές περιόδους από το ΣΔΟΕ και διαπιστώθηκε ότι τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά τον δεύτερο έλεγχο δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις. Ακόμη, μηνιαίο λουκέτο μπαίνει και σε επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων παρεμπόδισαν ελέγχους του ΣΔΟΕ.