Σχέδιο της Αλ Κάιντα που είχε στόχο να καταληφθούν εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και η πρωτεύουσα επαρχίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας απέτρεψαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης όπως ανακοίνωσε ο Ράτζα Μπάντι, εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού της χώρας Μοχάμεντ Σάλεμ Μπασίντουα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μέλη της Αλ Κάιντα φορώντας στολές του Στρατού της Υεμένης θα έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις και στην πόλη τη νύχτα της 27ης ημέρας του Ραμαζανιού (Κυριακή). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι το σχέδιο της Αλ Κάιντα ναυάγησε μετά την ανάπτυξη ενισχύσεων του Στρατού στις εγκαταστάσεις και στην πόλη με ταυτόχρονη επιβολή απαγόρευσης εισόδου.

Οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει στην απομάκρυνση διπλωματών από την Υεμένη και κάλεσαν τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αποχωρήσουν αμέσως από αυτή. Η Ουάσιγκτον είχε πληροφορίες για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Τις πρεσβείες τους έκλεισαν και άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο απομακρύνοντας το προσωπικό τους. Η Υεμένη είναι η βάση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Το «παράρτημα» της οργάνωσης εκεί θεωρείται ένας από τους πιο ενεργούς βραχίονες του δικτύου των οργανώσεων που είχε ιδρύσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν.