Την ώρα που το Κυπριακό έχει περίοπτη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και η Λευκωσία, με τη συνδρομή της Αθήνας, προωθεί πρόταση για ένα ειδικό καθεστώς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αίσθηση προκαλεί η επισήμανση του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ο Ταλάτ –ο οποίος διαχειρίστηκε το σχέδιο Αναν για την τουρκοκυπριακή πλευρά και τάσσεται διαχρονικά υπέρ της επανένωσης της νήσου, με αποτέλεσμα να μην έχει τη στήριξη της Αγκυρας –σε χθεσινή συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τουρκικής επέμβασης. «Από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατόν να γίνει αυτό, λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε «αρκετά γενναίο» για να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα τόνισε ότι η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπό τον Ντερβίς Ερογλου, προτιμά τη διχοτόμηση ενώ, πρόσθεσε, οι προτάσεις του πρώην προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια «δεν ήταν γενναιόδωρες».

Ακόμη ο Ταλάτ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιστροφή της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας όμως ότι προέχει μία συνολική λύση.