Δυναμική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας αναμένει σήμερα το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζονταν χθες το βράδυ ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι το μήνυμα του Λευκού Οίκου για την ελληνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα είναι ηχηρό, ενώ εκτιμούσαν ότι θα συνοδευτεί από την προτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ προς την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει στη χώρα μας.

Στην επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών, διάρκειας περίπου μιας ώρας, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση των επιτελών του κ. Ομπάμα, η οικονομία και τα ενεργειακά θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου λίγο πριν από τις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδος (3 μ.μ. τοπική ώρα) και τρεις ώρες νωρίτερα θα συζητήσει διεξοδικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γεύμα εργασίας με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τα θέματα γεωστρατηγικής που αφορούν τις δύο πλευρές, στα οποία υπάγονται ουσιαστικά και τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό).

Η εμβόλιμη επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως σημειώνουν στελέχη που συνοδεύουν τον κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, φανερώνει την πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα να δώσει έμφαση στην οικονομία και να ενημερωθεί λεπτομερώς για τον σχεδιασμό της Αθήνας.

Αποκαλυπτική για την ατζέντα της συνάντησης θεωρείται και η ομάδα των συνεργατών που επέλεξε να έχει δίπλα του ο κ. Ομπάμα. Στη διμερή συζήτηση κορυφής θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Σαμαρά και ήδη έχει ενημερώσει τον αμερικανό Πρόεδρο για τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και εξ απορρήτων συνεργάτις του κ. Ομπάμα Σούζαν Ράις, η οποία παρακολουθεί και τα ενεργειακά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, η σύμβουλος για οικονομικά θέματα Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία είχε επιτελική θέση στο ΔΝΤ το 2010, η Κάρεν Ντόντφριντ, ειδική βοηθός του Προέδρου για τα ευρωπαϊκά θέματα και ο Μάικλ Σέσους, διευθυντής του Γραφείου ΕΕ και Νότιας Ευρώπης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Είναι προφανές ότι η έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο (Συρία, Αίγυπτος, Τουρκία κ.α.) θα εξεταστεί διεξοδικά, με τη χώρα μας να προβάλλει ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο ενεργειακό πεδίο η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αποτελεί σημαντικό έρεισμα για το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, παράλληλα με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο που προσελκύουν το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών.

Το τρίπτυχο πάντως στο οποίο επενδύει ο κ. Σαμαράς με την επίσκεψη στις ΗΠΑ –στήριξη για την οικονομία, προσέλκυση επενδύσεων και επαφές με σημαντικά μέσα ενημέρωσης για την πλήρη αλλαγή και του επικοινωνιακού κλίματος –άρχισε να ξεδιπλώνεται από χθες το απόγευμα στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της «Ουάσιγκτον Ποστ» όπου συναντήθηκε με τη διευθυντική ομάδα της, ενώ στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα που διοργάνωσε –με τον ίδιο ως τιμώμενο πρόσωπο –το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών CSIS, ένα από τα σημαντικότερα των ΗΠΑ.

Αργά χθες το βράδυ τοπική ώρα μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε (στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν) με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών και επενδυτικών κεφαλαίων. Ανάμεσά τους η ελληνικής καταγωγής εκδότρια της «Huffington Post» Αριάνα Χάφιγκτον, ο Τζον Κατσιματίδης, ο Αντριου Λιβέρης, ο «ιέραξ» των hedge funds Τζον Πόλσον κ.ά.

Με τα μάτια στο Βερολίνο

Σύμφωνα με στελέχη που συνοδεύουν τον Αντώνη Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να εμπλακεί η χώρα μας στην κλιμακούμενη διαμάχη των ΗΠΑ με τη Γερμανία σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη. Αλλά δεν αποκλείουν μια δήλωση από την πλευρά του αμερικανού Προέδρου που θα έχει αποδέκτες πρωτίστως στο Βερολίνο.