Σε λιγότερα μαθήματα θα εξετάζονται οι μαθητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, ενώ περιορίζονται και τα Επιστημονικά Πεδία.

Οι αλλαγές

Μείωση μαθημάτων: Τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται στις Πανελλαδικές οι μαθητές μειώνονται από έξι σε τέσσερα.

Τέσσερα τα Επιστημονικά Πεδία:. Το σχέδιο νόμου προβλέπει 4 από 5 Επιστημονικά Πεδία: 1ο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. 2ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες. 3ο Επιστήμες Υγείας. 4ο Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.

Πότε επιλέγουν Πεδίο οι μαθητές: Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα από τη 10η Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, επιλέγουν μέχρι δύο Πεδία, όπου εντάσσονται και οι αντίστοιχες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.

Οι βαθμοί

Μία από τις βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο είναι ότι για την πρόσβαση των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα μετράει και ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων Λυκείου. Για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης δηλαδή θα προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης.

Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β’ τάξης με 0,7 και της Γ’ τάξης με 0,9. Το άθροισμα θα διαιρείται διά τρία και το πηλίκο θα αποτελεί τον Βαθμό Προαγωγής και Απόλυσης. Στη συνέχεια το σχέδιο νόμου προβλέπει δύο σενάρια για την προσμέτρηση του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης.

1ο σενάριο: Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης μεγαλύτερος του μέσου όρου βαθμολογίας των 4 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων: Οταν συμβαίνει αυτό, τότε ο μέσος όρος των μαθημάτων πολλαπλασιάζεται με συντελεστές 0,5 και 0,7 και 0,9 και τα γινόμενα αυτών αθροίζονται και διαιρούνται διά τρία. Επειτα το πηλίκο που θα προκύπτει θα λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή των μαθητών στην Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

2ο σενάριο: Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης μικρότερο του μέσου όρου βαθμολογίας των 4 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Σ’ αυτή την περίπτωση ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ Γενικού Λυκείου προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,5, ο γενικός βαθμός προαγωγής της Β’ τάξης προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,7 και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,9 αθροίζονται και διαιρούνται διά του τρία. Το πηλίκο θα λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.