Εφόδους για κατασχέσεις σε 20.000 επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα μπορεί να διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών 365 ημέρες τον χρόνο. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση τροποποιήθηκε ένα παρωχημένο νομικό πλαίσιο 40 ετών, το οποίο δεν επέτρεπε στις φορολογικές Αρχές να προχωρούν σε αναγκαστική κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη μέσα στον Αύγουστο, αλλά και τις ημέρες των αργιών. Το υπουργείο Οικονομικών με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη προχώρησε στην άρση αυτού του αναχρονιστικού περιορισμού. Ετσι, οι φορολογικές Αρχές μπορούν να κατάσχουν αμέσως και χωρίς νομικές επιπλοκές κινητά περιουσιακά στοιχεία του φοροφυγάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η επιλογή της θεσμοθέτησης της επέκτασης των κατασχέσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε διότι η Βουλή έκλεισε για τις θερινές διακοπές και δεν ψηφίζονται νομοσχέδια στα οποία θα μπορούσε να προσαρτηθεί η σχετική τροπολογία. «Θα χάναμε χρόνο και έσοδα αν δεν προχωρούσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως στο μέσον της τουριστικής περιόδου, όταν η οικονομική δραστηριότητα στους τουριστικούς προορισμούς είναι στο ζενίθ της, μια αναχρονιστική διάταξη απαγόρευε στο Δημόσιο να προχωρεί σε κατασχέσεις εις βάρος επιχειρήσεων-μεγαλοοφειλετών, κάτι που ήταν τελικά εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και έπρεπε να αλλάξει.

Περιορισμός 40 ετών. Πρέπει να σημειωθεί ότι νομοθετικό διάταγμα του 1974, το οποίο ίσχυε έως και σήμερα, προέβλεπε πως οι φορολογικές Αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων με μεγάλες φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο νυχτερινές ώρες, Σάββατα, Κυριακές, ημέρες αργιών (που εξαιρεί ο νόμος), αλλά και τον Αύγουστο. Το διάταγμα αυτό προκαλούσε προβλήματα τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στις εφορίες, διότι λόγω της απαγόρευσης του νόμου δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε άμεσες κατασχέσεις χρημάτων (π.χ. εισπράξεων από νυχτερινά κέντρα) σε επιχειρήσεις που ήλεγχαν, ενώ διενεργούσαν αναγκαστικές κατασχέσεις αποκλειστικά 11 μήνες τον χρόνο.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης το στρεβλό αυτό πλαίσιο καταργήθηκε. Ετσι, όταν μια επιχείρηση έχει συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται πλέον η κατάσχεση κινητών περουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προβλέπεται εξάλλου ότι στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες θα πρέπει να παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.