Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν σχέδιο της Αλ Κάιντα που είχε ως στόχο την κατάληψη εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και την πρωτεύουσα μιας επαρχίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού της χώρας το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι δεκάδες μέλη της αλ Κάιντα, φορώντας στολές του στρατού της Υεμένης, θα έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις και στην πόλη τη νύχτα της 27ης ημέρας του Ραμαζανιού (της Κυριακής) και θα τις καταλάμβαναν.

«Το σχέδιο είχε σκοπό να καταληφθεί ο τερματικός εξαγωγικός σταθμός αλ Ντάμπα στη [επαρχία] Χαντραμούτ και η εγκατάσταση εξαγωγής φυσικού αερίου Μπάλχαφ, καθώς και η πόλη Μουκάλα» δήλωσε ο Ράτζα Μπάντι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ίδιος είπε ότι το σχέδιο αυτό απετράπη με την ανάπτυξη ενισχύσεων του στρατού στις εγκαταστάσεις και την πόλη που αποτελούσε το στόχο των μελών της αλ Κάιντα και την επιβολή απαγόρευσης εισόδου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην απομάκρυνση μέλους του διπλωματικού προσωπικού της από την Υεμένη και κάλεσε τους υπηκόους της χώρας να αποχωρήσουν από τη χώρα άμεσα, έπειτα από προειδοποιήσεις για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες ώθησαν την Ουάσινγκτον να κλείσει διπλωματικές αποστολές της σε όλη την Μέση Ανατολή.

Και άλλες δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Σαναά και απομάκρυναν προσωπικό τους.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν το σχέδιο που φέρεται να απετράπη συσχετίζεται από την κυβέρνηση της Υεμένης με τα μέτρα ασφαλείας αυτά.

Η Υεμένη, μια από τις πιο φτωχές αραβικές χώρες, είναι η βάση της λεγόμενης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), ενός από τους πιο ενεργούς βραχίονες του δικτύου των οργανώσεων που είχε ιδρύσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Μέλη της οργάνωσης αυτής κατηγορούνται ότι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.