«Ο τερματισμός της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο θα χρειαστεί συμβιβασμούς, πάντως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για να αρχίσει ένας διάλογος», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά την επιστροφή των διεθνών απεσταλμένων στις χώρες τους και την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης της Αιγύπτου ότι οι συνομιλίες απέτυχαν.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι σημείωσε ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο με τους απεσταλμένους από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέφεραν μια «ισχυρή βάση για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου η Αίγυπτος μπορεί να προχωρήσει».

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε λύση θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές», σημείωσε η Ψάκι.

«Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνον από τους Αιγύπτιους για τους Αιγύπτιους. Ελπίζουμε βεβαιότατα ότι θα τις λάβουν σύντομα», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί όσον αφορά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης της Αιγύπτου ότι οι συνομιλίες απέτυχαν, σημείωσε εξάλλου η ίδια και πρόσθεσε: «Τώρα δεν είναι ώρα για μια αποτίμηση των ευθυνών, αλλά για να αρχίσει ένας διάλογος ο οποίος θα μπορέσει να βοηθήσει στο να αποκατασταθεί η ηρεμία μακροπρόθεσμα».