Την πρόθεσή του να μην ζητήσει την φυλάκιση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου της Ρώμης, έκανε γνωστή ο αρχιεισαγγελέας του Μιλάνου, Εντμόντο Μπρούτι Λιμπεράτι, με δηλώσεις του στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό L’ Espresso.

«Δεν πρόκειται για απόφαση που συνδέεται με το συγκεκριμένο άτομο, αλλά για μια γενικότερη αρχή, η οποία και εφαρμόζεται για όλους τους πολίτες» πρόσθεσε ο Μπρούτι Λιμπεράτι.

Οι βασικοί λόγοι που ο εισαγγελέας δεν σκοπεύει να ζητήσει φυλάκιση του Μπερλουσκόνι, είναι ότι ο «Καβαλιέρε» έχει ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας του, καθώς και το μεγάλο, χρόνιο πρόβλημα υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές φυλακές.

Η Ιταλία άλλωστε, έχει καταδικασθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω του υπερπληθυσμού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της.

Με οδηγία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο αρχιεισαγγελέας της ιταλικής συμπρωτεύουσας κατέστησε σαφές ότι στις περιπτώσεις που είναι δυνατόν, στο εξής πρέπει να εφαρμόζονται εναλλακτικά στην φυλάκιση μέτρα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» Γκουλιέλμο Επιφάνι, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ζητά από τον Μπερλουσκόνι να σεβασθεί την δικαστική απόφαση.

«Ο μόνος δρόμος είναι να γίνει δεκτή η καταδικαστική απόφαση και οι συνέπειές της. Δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και είναι λανθασμένο να τις αναζητούμε», δήλωσε ο Επιφάνι στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου, όσο σκληρός και αν είναι αυτός».

Γι΄αυτό, προσθέτει, σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα η αρχή της νομιμότητας δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν «ο Μπερλουσκόνι πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω», ο Επιφάνι απαντά ότι «είναι ανάγκη να πράξει ό,τι θεωρείται ορθό και ό,τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Τονίζει, επίσης, ότι «η αρχή της νομιμότητας προηγείται κάθε πολιτικής εκτίμησης», με αναφορά σε τυχόν κυβερνητική κρίση.

Ο γραμματέας του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής κεντροαριστεράς, τέλος, εκτιμά ότι «δεν πρέπει να ασκούνται πιέσεις, δεν πρέπει να τραβήξει κανείς από τον γιακά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος είναι καλό να μείνει, σε όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση από όλη αυτή την ιστορία».