Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο έξαρσης του παρεμπορίου σε όλη τη χώρα, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε επιστολές της προς τους 13 περιφερειάρχες και 58 αντιπεριφερειάρχες της χώρας.

Οι επιστολές αφορούν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και τις αυξημένες αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η κατάργηση των Δημοτικών Αστυνομιών και η αναμενόμενη έλλειψη ελέγχων θα προκαλέσει έξαρση του παρεμπορίου, το οποίο, με τον άναρχο τρόπο που ήδη λειτουργεί, ζημιώνει τόσο την τοπική αγορά όσο και τα έσοδα του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το μόνο εργαλείο που απομένει δεν είναι άλλο από τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ).

«Όπως αντιλαμβάνεσθε, εσείς, στην ουσία προΐστασθε του μοναδικού εργαλείου που έχει απομείνει σε τοπικό επίπεδο για τον έλεγχο και την πάταξη του παρεμπορίου και την απαλλαγή της αγοράς από τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που η δράση του επιφέρει. Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι η δραστηριοποίησή σας από κοινού με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το εάν θα ελεγχθεί σε τοπικό επίπεδο το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του οργανωμένου εμπορίου» σημειώνει η ΕΣΕΕ, απευθυνόμενη στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες.

Προτείνει επίσης να γίνει χρήση του διακλαδικού θεσμού, του «Συντονιστικού Κέντρου κατά του Παρεμπορίου», που λειτουργεί ήδη από τον Ιούλιο του 2012 στην Αττική και μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι βρίσκεται ήδη σε διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών για τη συστηματοποίηση και διαβάθμιση γενικών χαρακτηριστικών λειτουργίας την Κυριακή.

«Αυτό που έχει σημασία και ζητούμε από εσάς είναι να φροντίσετε ώστε αυτές οι αποφάσεις να εκδοθούν μετά από συνεννόηση με τα κεντρικά κύτταρα των αγορών των περιοχών σας, που είναι οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι, όπως κατ' επανάληψη έχετε πράξει στο παρελθόν. Συγκεκριμένα επικαλούμαστε το πρόσφατο παράδειγμα της υπ' αριθμ. 873/12-4-2013 απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου- ΦΕΚ 1067Β', τα κριτήρια της οποίας θεωρούμε ότι εάν σας καλύπτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες τουριστικές περιοχές», τονίζει η Συνομοσπονδία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το κυριότερο κριτήριο για την υπαγωγή μίας περιοχής στο καθεστώς λειτουργίας τις Κυριακές, πρέπει να είναι η «τουριστική ταυτότητα», καθώς στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιο εύκολη και μπορεί να γίνει καθολικά αποδεκτή η ειδική αιτιολόγηση.

Μεγάλη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Τετάρτης, αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Aπό τη συγκεκριμένη επιχείρηση είνα και το σχετικό βίντεο της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 48 άτομα και έχουν κατασχεθεί 3.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, εκατοντάδες κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι και μεγάλος αριθμός άλλων προϊόντων που παρελήφθησαν από δύο φορτηγά του Δήμου Αθηναίων για καταστροφή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από