Στο αδήλωτο και αφορολόγητο χρήμα σε νυκτερινά κέντρα με ζωντανό πρόγραμμα, σε υπαίθριους συναυλιακούς χώρους, αλλά και σε μπαρ και club στα οποία κάνουν guest εμφανίσεις ηθοποιοί, τηλεοπτικοί αστέρες και τραγουδιστές επικεντρώνονται το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά και τα γεγονότα στην Καλλιθέα Χαλκιδικής που κατέδειξαν ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν έχει όρια και πως δεν στερείται θράσους!

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει σε περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής να εξαντλείται η αυστηρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός: «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και είμαστε πολύ σκληροί με όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Κλείσαμε ένα μεγάλο εστιατόριο στη Βόρεια Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Ολοι πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος έχουν ζητήσει από τα ελεγκτικά κλιμάκια κατά την παρουσία τους στους τουριστικούς προορισμούς να προγραμματίζουν μεταξύ άλλων και ελέγχους σε επιχειρήσεις στις οποίες κάνουν έκτακτες εμφανίσεις γνωστοί τραγουδιστές ή γνωστά τηλεοπτικά πρόσωπα και είθισται να επικρατεί το αδιαχώρητο.

«Εχουμε ζητήσει να δίνουν προσοχή σε διαφημιστικά φυλλάδια και αφίσες και να μεταβαίνουν σε χώρους στους οποίους η παρουσία του κόσμου είναι έντονη για να κάνουν επιτόπιους ελέγχους. Οπου κρίνεται απαραίτητη η παρουσία της Αστυνομίας θα πρέπει να ζητείται η συνδρομή της», αναφέρει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ο ίδιος εξηγεί πως ο έλεγχος δεν επικεντρώνεται μόνο στα νυκτερινά κέντρα, στις μεγάλες πίστες, στα μπαρ, στους χώρους διεξαγωγής συναυλιών ή στα παραστατικά τα οποία εκδίδουν δημοτικές Αρχές που διοργανώνουν τις συναυλίες, επεκτείνεται και στους καλλιτέχνες, στις ορχήστρες, στα πάρκινγκ, στα παραστατικά τα οποία σχετίζονται με τα ποτά που διατίθενται, ακόμη και για τα λουλούδια.

«ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ». Στις επιχειρήσεις της νύκτας στις οποίες διαπιστώνεται μεγάλη φοροδιαφυγή, οι φοροελεγκτές δεν θα μένουν στα 48ωρα λουκέτα που επιβάλλει το ΣΔΟΕ, αλλά θα αξιοποιούν τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και συγκεκριμένα τον έλεγχο βάσει της αρχής των αναλογιών για να ανακτούν φορολογικά έσοδα και παρελθόντων ετών. Ετσι, για να υπολογίσουν τον τζίρο της επιχείρησης που φοροδιέφυγε θα συνυπολογίζουν μεταξύ άλλων και τον αριθμό των θαμώνων της επιχείρησης. Δηλαδή, αν μέσα στην εβδομάδα το νυκτερινό κέντρο είχε π.χ. 3.000 επισκέπτες, ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιάζεται με μια μέση τιμή υπηρεσιών π.χ. 10 ευρώ ανά άτομο και έτσι θα προσδιορίζεται ο τζίρος της επιχείρησης και ο ΦΠΑ που της αναλογεί. Αν ο ΦΠΑ που κατέβαλε σε μηνιαία βάση η επιχείρηση είναι μικρότερος αυτού που προκύπτει από τον έμμεσο έλεγχο, τότε η επιχείρηση θα καλείται να καταβάλει τη διαφορά.

Το ΣΔΟΕ θα ελέγχει ακόμη τα συμβόλαια της επιχείρησης με καλλιτέχνες, τα τιμολόγια σχετικά με την προμήθεια αλκοολούχων ποτών, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και κάθε άλλη δαπάνη σχετική με τη λειτουργία του κέντρου, του club ή του μπαρ. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται πως υπήρχε προφορική ή γραπτή συμφωνία επιχειρηματία – καλλιτέχνη με ποσοστά επί της κατανάλωσης ποτών ή ποσοστό κατά κεφαλήν, τότε ο έλεγχος θα επεκτείνεται και στον καλλιτέχνη. Αν ο καλλιτέχνης διαθέτει ομόρρυθμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμη εταιρεία θα ελέγχεται και αυτή, ενώ αν προκύπτουν νέα ευρήματα θα προκηρύσσεται νέος έλεγχος.

Τέλος, ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ θα διενεργούν ελέγχους και για μαύρα μεροκάματα, συνεργαζόμενοι στη μάχη κατά της ανασφάλιστης εργασίας. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ενταθούν και επεκταθούν οι έλεγχοι από τα μεικτά κλιμάκια ώστε να εφαρμοστούν οι νόμιμες διαδικασίες εις βάρος των παρανομούντων εργοδοτών.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ. Νέα λουκέτα 48 ωρών επέβαλε χθες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε δύο επιχειρήσεις στην Αρτέμιδα (Λούτσα) και στην Κέρκυρα που δεν εξέδιδαν αποδείξεις. Και στις δύο περιπτώσεις ΣΔΟΕ, Ελληνική Αστυνομία και εισαγγελικές Αρχές λειτούργησαν συντονισμένα και δεν υπήρξαν παρατράγουδα.

Σε έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ στο beach bar KENZO στην παραλία της Αρτέμιδας χθες το πρωί διαπίστωσε πως δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις και προέβη στην αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Στην επιχείρηση σφράγισης του καταστήματος μετείχαν και άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας της Αρτέμιδας.

Εκτεταμένες φοροπαραβάσεις διαπίστωσαν οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κέρκυρας και σε μπαρ στην παλιά πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή Λιστόν. Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν εξέδιδε αποδείξεις ενώ βεβαιώθηκαν και άλλες παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Υπό την εποπτεία της τοπικής Αστυνομίας το κατάστημα έκλεισε και θα επαναλειτουργήσει την Τετάρτη.

Και στις δύο περιπτώσεις, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά προσκομίζοντας στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. Σημειώνεται πως όποιος επιχειρηματίας – επιτηδευματίας δεν εκδώσει αποδείξεις και δεν αποδώσει ΦΠΑ αξίας 1.000 – 3.000 ευρώ θα βρίσκεται αντιμέτωπος με φυλάκιση τουλάχιστον 10 ημερών. Η ποινή για φοροδιαφυγή 3.000 – 75.000 ευρώ αυξάνεται σε φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, ενώ πάνω από τις 75.000 ευρώ επιβάλλεται ποινή από 5 έως 20 χρόνια.

Φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου στην κόρη του ιδιοκτήτη του κέντρου διασκέδασης Summer Fix Live, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, που είχε ανοίξει παράτο λουκέτο από το ΣΔΟΕ