Ηταν Φεβρουάριος του 2008 όταν για πρώτη φορά προτάθηκε σε ειδική επιτροπή της ελληνικής Βουλής νομοθετική ρύθμιση για φιλτράρισμα των ιστοσελίδων με υλικό παιδικής πορνογραφίας. Παρά τις αρχικά θετικές αντιδράσεις, το θέμα πάγωσε. Σε εκείνη την ξεχασμένη πρόταση ανατρέχουν και πάλι ειδικοί για την ψηφιακή ασφάλεια, με αφορμή τα τείχη που προσπαθεί να ορθώσει η βρετανική κυβέρνηση κατά της παιδοφιλίας στο Διαδίκτυο.

Εδώ και ημέρες το επιτελείο του βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ασκεί πιέσεις σε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης προκειμένου να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα κατά της παιδικής πορνογραφίας. Ηδη η Microsoft έχει δεσμευτεί στις υποδείξεις και προτίθεται, μόνο για τη Βρετανία, να προειδοποιεί με μηνύματά της τους χρήστες του Bing ότι το υλικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων είναι παράνομο. Και η Yahoo! πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να πράξει αναλόγως, ενώ η Google ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το αν θα αναρτά προειδοποιητικά μηνύματα.

Από τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα την περίοδο 2004-2012 προέκυψε εμπλοκή 801 χρηστών του Διαδικτύου σε υποθέσεις κατοχής ή διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οι περισσότερες υποθέσεις εκκρεμούν δικαστικά, ενώ τουλάχιστον 45 εμπλεκόμενοι έχουν προφυλακιστεί. Κύκλοι της υπηρεσίας τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα που προσπαθεί να καθιερώσει η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιορίσουν το φαινόμενο. Ενδεχομένως να αποτρέψουν εκείνους που παρακινούνται από περιέργεια και μόνο. Δύσκολα όμως θα θορυβηθεί ή θα σταματήσει όποιος συνειδητά κατεβάζει και διακινεί αντίστοιχο περιεχόμενο.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Η αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο απασχολεί εδώ και χρόνια τις ελληνικές Αρχές και αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε μία από τις 16 συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής την περίοδο 2007-2008. Τότε η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια, η οποία είχε συσταθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, πρότεινε το φιλτράρισμα ιστοσελίδων με παιδοφιλικό περιεχόμενο σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Συγκεκριμένα, ζητούσε τη δημιουργία ενός κόμβου που θα συγκέντρωνε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις με παιδική πορνογραφία από καταγγελίες πολιτών και άλλων φορέων. Σε δεύτερο στάδιο ένα θεσμοθετημένο όργανο (για παράδειγμα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) θα ήλεγχε και θα επιβεβαίωνε το περιεχόμενο αυτών των διευθύνσεων. Στη συνέχεια θα κοινοποιούσε τις ιστοσελίδες στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και εκείνοι αμέσως θα έπρεπε να διακόψουν την πρόσβαση.

Η πρόταση βασιζόταν εξ ολοκλήρου σε νόμο που ισχύει στην Ιταλία από το 2007. Εκεί, το Εθνικό Κέντρο κατά της παιδικής πορνογραφίας διατηρεί μια λίστα των ιστοσελίδων με παράνομο περιεχόμενο. Ο νόμος υποχρεώνει τους παρόχους στην Ιταλία να μπλοκάρουν μέσα σε έξι ώρες τις ιστοσελίδες με παιδοφιλικό υλικό που τους υποδεικνύει το υπουργείο Επικοινωνίας. Οποιος πάροχος δεν συμμορφώνεται στις υποδείξεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο που κυμαίνεται από 50.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ. Οπως παρατηρεί η Αντα Γιαννοπούλου, η οποία υπήρξε συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τη Ψηφιακή Ασφάλεια, η εφαρμογή ενός παρόμοιου νόμου στην Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας.

Το πρώτο όριο

Για τους Βρετανούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς», μια προειδοποίηση στις μηχανές αναζήτησης

θα ήταν σημαντική αρχή. Θα τους πληροφορούσε ότι εφόσον δουν το επίμαχο υλικό, ρισκάρουν να χάσουν τους φίλους τους, την οικογένειά τους, τη δουλειά τους, την ελευθερία τους.Θα έθετε, τουλάχιστον, ένα πρώτο όριο.

Διακίνηση σε Ελλάδα και Βρετανία

801έλληνες χρήστες του Ιντερνετ ενεπλάκησαν σε υποθέσεις κατοχής ή διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας την περίοδο 2004-2012

50.000είναι οι Βρετανοί που μοιράζονται παιδοφιλικό υλικό στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με εκτίμηση του βρετανικού Κέντρου Προστασίας Παιδιών από την Εκμετάλλευση στο Διαδίκτυο

2.866ύποπτοι για παιδοφιλία στο Διαδίκτυο αναφέρθηκαν στις βρετανικές Αρχές το 2012, αλλά τελικά συνελήφθησαν 192