Ο Πάολο Ενρίκε Ματσάντο έχει ζήσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του μέσα σε νοσοκομεία.

Βρέφος, ακόμη, παρουσίασε παράλυση από πολιομυελίτιδα και βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής 24 ώρες το 24ωρο.

Μολαταύτα, ο Ματσάντο σπούδασε γραφικές τέχνες και γραφιστική υπολογιστών και σήμερα δημιουργεί τηλεοπτικές ιστορίες για τη ζωή του, όπως την έζησε για 45 χρόνια τριγυρίζοντας τα νοσοκομεία με αναπηρική καρέκλα.

«Περιηγήθηκα στους διαδρόμους, στους θαλάμους των παιδιών και των ενηλίκων και με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψα το σύμπαν μου» λέει, σήμερα, ο ακούραστος Βραζιλιάνος, που δεν έχει σταματήσει να χαμογελά παρά τις δυσκολίες της ζωής του.

«Για μένα το ποδόσφαιρο δεν ήταν επιλογή αλλά ακόμη μία άσκηση φαντασίας» υποστηρίζει ο Ματσάντο, που δεν μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο επειδή κινδυνεύει η ζωή του σε ενδεχόμενη μόλυνση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κατάφερε χάρη στην τεχνολογική πρόοδο να μπορέσει να βγει περί τις 50 φορές έξω από το νοσοκομείο για μία βόλτα μερικών ωρών μαζί με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.

«Χαίρομαι για αυτά τα λίγα λεπτά που για άλλους είναι δεδομένα. Για μένα είναι ένα θαύμα όπως ήταν η θάλασσα όταν την αντίκρισα για πρώτη φορά σε ηλικία 32 ετών» λέει ο Ματσάντο που έχει στο πλευρό του την Ελιάνα Ζαγκούι, με την οποία γνωρίστηκαν από μικρά παιδιά στο νοσοκομείο.

Η Ελιάνα γράφει ιστορίες και ο Πάολο τις «ζωντανεύει» τρισδιάστατα μέσω υπολογιστών με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάιο το ζευγάρι να κέρδισε 65.000 δολάρια από τις online ιστορίες που σύντομα θα γυριστούν και για την τηλεόραση.