Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για τα γεγονότα στα σύνορα της Ισπανίας με το Γιβραλτάρ, που ανήκει στη Βρετανία, και το ενδεχόμενο που εξετάζει η Μαδρίτη την επιβολή τέλους 50 ευρώ για την είσοδο στο Γιβραλτάρ.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι κανένα από τα μέτρα που σκέφτεται να λάβει η Ισπανία δεν έχει συζητηθεί με τη βρετανική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, o Φάμπιαν Πικάρντο, υπουργός αρμόδιος για θέματα που αφορούν το Γιβραλτάρ, κατηγόρησε την Ισπανία για διάθεση εκδίκησης.

«Αυτά που δήλωσε ο κ. Γκαρθία-Μαργάλο (υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας) θυμίζουν το είδος της δήλωσης που θα άκουγες από τη Βόρειο Κορέα και όχι από έναν εταίρο της ΕΕ» τόνισε ο Πικάρντο.

«Το έχουμε ξαναδεί και στην περίοδο του Φράνκο τη δεκαετία του 1960, αλλά πιστεύω ότι όλοι μας ελπίζαμε ότι η πολιτική δεν θα επέστρεφε ξανά στα ίδια επίπεδα» πρόσθεσε.

Εκτός από το τέλος που εξετάζει η Ισπανία, η Μαδρίτη σκέφτεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις προς το Γιβραλτάρ και να αλλάξει το νόμο ώστε οι εταιρείες ιντερνετικών τυχερών παιχνιδιών να λειτουργούν από σέρβερ στην Ισπανία και άρα να φορολογούνται εκεί.

Οι ισπανικές αρχές ξεκίνησαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο να ψάχνουν εξονυχιστικά τα οχήματα που μπαίνουν και βγαίνουν από το βρετανικό έδαφος, προκαλώντας μεγάλες ουρές.

Την αντίδραση της Ισπανίας έχει προκαλέσει η κατασκευή από τη Βρετανία τεχνητού υφάλου, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη καταπατά τα δικαιώματα των ψαράδων της.