Για «ραγδαία περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση» κάνει λόγο η ένατη ετήσια έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς με θέμα : «Δεσμεύσεις για εφαρμογή –Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση εστιάζει κυρίως: στην «διάλυση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών» χωρίς λογική και οικονομικό αντίκρυσμα, όπως αναφέρεται, για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην υποβάθμιση του Πράσινου Ταμείου, με τον περιορισμό στο 2,5% των ανά έτος διαθεσιμων πόρων του Ταμείου και στην παραχώρηση σε επιχειρήση ιδιωτικού δικαίου της ιδιοκτησίας και διαχείρισης δημοσίων γεωχωρικών δεδομένων, τα οποία, όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, θα πρέπει με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία να διατίθενται από το Δημόσιο δωρεάν στο κοινό.

«Παραγνωρίζοντας ότι η θεσμική προστασία του φυσικού κεφαλαίου, η σαφής, ξεκάθαρη και σταθερή νομοθέτηση αποτελούν τη βάση για την ασφάλεια δικαίου που έχει ζωτική σημασία τόσο για την ανάπτυξη επενδύσεων, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος η πολιτική ηγεσία της χώρας κακονομει εις βάρος όλων», επισημαίνει μεταξύ άλλων, η συντονίστρια πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάνσου. « Τελικά με αυτή την άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση, υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για μια ουσιαστική βιώσιμη οικονομία».

Από την πλευρά του, ο νομικός συντονιστικής του WWF Ελλάς Γιώργος Χασιώτης τονίζει ότι « περισσότερο από ποτέ το δίκαιο του περιβάλλοντος μένει ανεφάρμοστο. Η αδιαφάνεια και η πολυνομία αυξάνονται, ενώ οι θεσμοί που διασφαλίζουν την πρόληψη, την επιστημονική τεκμηρίωση, τη επιτήρηση των φυσικών μας πόρων και τη δημόσια διαβούλευση αποδυναμώνονται».

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ