Φύλλο και φτερό θα κάνουν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρήσεις που σφραγίζονται για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ειδικά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η φοροδιαφυγή αφορά νυκτερινά κέντρα και clubs, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καλλιτέχνες που στηρίζουν το πρόγραμμα θα καλούνται άμεσα προς έλεγχο. Παράλληλα, η πρωτοφανής συμπεριφορά που επέδειξε ο ιδιοκτήτης του νυκτερινού κέντρου Fix Live στην Καλλιθέα Χαλκιδικής έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ζητήσει εντός της εβδομάδος τη συνδρομή των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ώστε όταν επιχειρήσεις σφραγίζονται από το ΣΔΟΕ να παραμένουν σφραγισμένες για όσο διάστημα αναφέρει η ειδική εντολή.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος τόνισε πως η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης θα κάνει έλεγχο εις βάθος στην επιχείρηση που διαχειρίζεται το νυκτερινό κέντρο διασκέδασης Fix Live, προκειμένου να διαπιστώσει το ύψος της φοροδιαφυγής και να βεβαιώσει όλα τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. «Θα καλέσουμε τον επιχειρηματία να προσκομίσει όλα τα σχετικά στοιχεία. Θα διενεργηθεί έλεγχος σε βάθος» τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε ο έλεγχος να επεκταθεί και στους μετέχοντες στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εφόσον προκύψουν ευρήματα που να απαιτούν κάτι τέτοιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις περιπτώσεις νυκτερινών κέντρων διασκέδασης με ζωντανό πρόγραμμα και ειδικά σε πίστες στις οποίες εμφανίζονται γνωστά ονόματα (ή σε clubs που το καλοκαίρι φιλοξενούν προβεβλημένους DJ), πλέον όταν διαπιστώνεται υψηλή παραβατικότητα που να επιφέρει το κλείσιμο της επιχείρησης, οι έρευνες που θα κάνει το ΣΔΟΕ θα επικεντρώνονται μεταξύ των άλλων και στα συμβόλαια που έχει συνάψει ο επιχειρηματίας τόσο με τους μουσικούς όσο και με τους τραγουδιστές. Αυτές οι έρευνες θα αφορούν και σε προηγούμενα χρόνια, καθώς στόχος είναι να αποκαλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φορολογική ύλη.

Παράλληλα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρά σε ειδικά στοχευμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους, που θα βασίζονται σε ειδικές διασταυρώσεις. Αυτές θα δείχνουν αν οι επιχειρήσεις ακροάματος με μεγάλο τζίρο έχουν υποβάλει προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ, αν αποδίδουν πολύ μικρότερα ποσά ΦΠΑ σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε βάσει των ακαθάριστων εσόδων τους κ.ά. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με νέους ελέγχους, ενώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φόρος που δεν αποδίδεται ξεπερνά το ποσό των 75.000 ευρώ θα κινηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να δοθούν ειδικές εντολές σε αστυνομικές διευθύνσεις και εισαγγελείς βάρδιας προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον φαινόμενα τύπου Fix Live, να διασφαλίζεται πως τα καταστήματα που σφραγίζονται θα παραμένουν κλειστά για όσο διάστημα προβλέπει ο νόμος και ότι θα κινούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο Ν. 2523/97 δίνει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ, όταν κάποια επιχείρηση βρεθεί να μην έχει εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις είτε οι αποδείξεις που δεν εξέδωσε υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ, να αναστέλλει άμεσα για 48 ώρες τη λειτουργία της επιχείρησης που έχει φοροδιαφύγει. Σε περίπτωση υποτροπής, η επιχείρηση κλείνει για 30 ημέρες. Ακόμη, όταν το πλήθος των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί ξεπερνά τις 10 ή υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ, αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου υποβάλλεται και μηνυτήρια αναφορά, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών (σε υποτροπή εντός τριετίας, ποινή φυλάκισης έξι μηνών).

«Θα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας»

Οπως ξεκαθάρισε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλος, το ΣΔΟΕ δεν έχει ως «αυτοσκοπό» να βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις. Διευκρίνισε όμως: «Οταν οι επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται θα κλείνουν. Θα κλείσουμε και άλλα καταστήματα εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση. Θα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στην αγορά»