Η δασική πυρκαγιά η οποία είχε εκδηλωθεί στα βόρεια της Μαδρίτης τέθηκε την Παρασκευή υπό έλεγχο αφού έκαψε περίπου 17.500 στρέμματα, όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές Αρχές.

Την ίδια ώρα το επίπεδο συναγερμού για παρόμοια περιστατικά παραμένει υψηλό σε όλη την Ισπανία.

Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί κοντά στην κοινότητα Βαλδεπένιας ντε λα Σιέρα, στην επαρχία Γουαδαλαχάρα, μια ημιορεινή περιοχή με καλλιέργειες δημητριακών, την Τετάρτη.

Παρ’ όλο που τέθηκε υπό έλεγχο το επίπεδο συναγερμού παραμένει υψηλό, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιτηρούν τις σβησμένες εστίες για τυχόν αναζωπύρωσή τους.

Οι 130 κάτοικοι κοινοτήτων που είχαν απομακρυνθεί προληπτικά κατέστη δυνατόν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους από το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση της Καστίλιας – Λα Μάντσα.

Το μεγαλύτερο τμήμα της ισπανικής επικράτειας παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για «πολύ υψηλό», ή ακόμη και «ακραίο», κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εκτός από τα βορειοδυτικά.

Από τα τέλη Ιουλίου έχουν ξεσπάσει πολυάριθμες πυρκαγιές, με την πλέον καταστροφική εκείνη που εκδηλώθηκε στη Μαγιόρκα των Βαλεαρίδων Νήσων στη Μεσόγειο, όπου καταστράφηκε πάνω από το μισό του δάσους της Σιέρα ντε Τραμουντάνα, που έχει χαρακτηρισθεί μνημείο της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο.