Το Παρίσι είναι μια «ασφαλής πόλη» για τους τουρίστες, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους τουρίστες, ιδίως τους Κινέζους, μετά από τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί σε βάρος τους το τελευταίο διάστημα.

Στα τέλη Μαρτίου, 23 Κινέζοι τουρίστες που μόλις είχαν φτάσει στην «Πόλη του Φωτός» έπεσαν θύματα ληστείας έξω από ένα εστιατόριο. Ενα μήνα αργότερα, οι υπάλληλοι του Λούβρου προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τη δράση των πορτοφολάδων στο μουσείο και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας για τους ίδιους και για τους επισκέπτες.

Μετά από αυτά τα επεισόδια η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της στις τουριστικές ζώνες και έλαβε μια σειρά άλλων μέτρων, όπως τη μετάδοση μηνυμάτων σε πολλές γλώσσες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να ενημερώνονται οι τουρίστες και να προσέχουν.

«Το σχέδιο αυτό λειτούργησε. Το Παρίσι είναι μια ασφαλής πόλη» διαβεβαίωσε ο Βαλς μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Πύργο του Αϊφελ. Ο γάλλος υπουργός συνοδευόταν από τον πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία.

Το θέμα της ασφάλειας των κινέζων τουριστών τέθηκε και στον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πεκίνο τον Απρίλιο.

Ο Βαλς είπε ότι θα ληφθούν μέτρα σε όλες τις τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο στο Παρίσι που υποδέχεται κάθε χρόνο 30 εκατ. τουρίστες αλλά και στο Μπορντό, στις Κάννες, τη Νίκαια και τη Μασσαλία.