Τα θηλυκά θηλαστικά «ελέγχουν» τη διαδρομή του σπέρματος μέσα στο σώμα τους ώστε να… σιγουρευτούν ότι θα γεννηθούν τα πιο δυνατά και υγιή παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους θα κάνουν κι αυτά γερούς απογόνους, υποστηρίζουν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.

Hέρευνα έγινε σε 40.000 θηλαστικά, που αντιστοιχούν σε τρεις γενιές 2.300 ζώων, που έζησαν στη διάρκεια 90 ετών στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Οπως λένε οι επιστήμονες, το θηλυκό μπορεί να ξεχωρίζει από το σχήμα τους ποια σπερματοζωάρια θα κάνουν θηλυκά και ποια αρσενικά παιδιά. Οι ειδικοί αναρωτιούνται αν το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας Τζόσεφ Γκάρνερ, καθηγητής Συγκριτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ, εξηγεί ότι ίσως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ ανθρώπων και θηλαστικών στον τρόπο που επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους.

Για παράδειγμα, στις πολυγαμικές κοινωνίες είναι πολύ πιο πιθανό η πρώτη στην ιεραρχία σύζυγος να κάνει γιο από ό,τι η τελευταία στην ιεραρχία. Κι αυτό γιατί ο γιος είναι αυτός που κρατά τα οικονομικά και κοινωνικά ηνία της οικογένειας. Για τον ίδιο λόγο, υποθέτουν οι ειδικοί, όπως κατέδειξε μια μελέτη 400 δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανότερο οι πλούσιοι να κάνουν γιους παρά κόρες.

Αντίθετα, όσες γυναίκες δεν έχουν καλή υγεία, προτιμούν να γεννήσουν θηλυκά, καθώς είναι εξελικτικά πιθανότερο να κάνουν λιγότερα παιδιά από ό,τι ένα αρσενικό.

«Φαίνεται πως τα θηλυκά λαμβάνουν προσεκτικά σχεδιασμένες στρατηγικές αποφάσεις για την αναπαραγωγή βασιζόμενα σε παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η δική τους κατάσταση και η ποιότητα του αρσενικού», λέει ο Γκάρνερ.