Σε ανοιχτή αμερικανορωσική σύγκρουση οδηγεί η απόφαση της Μόσχας να παραχωρήσει προσωρινό άσυλο ενός έτους στον Εντουαρντ Σνόουντεν, που δημοσιοποίησε απόρρητα προγράμματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση πολιτών στο Διαδίκτυο, μετά την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον που σκέφτεται ακόμα και την ακύρωση της συνάντησης κορυφής Ομπάμα – Πούτιν που ήταν προγραμματισμένη τον Σεπτέμβριο στη Μόσχα. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο που θα άρχιζαν την ερχόμενη εβδομάδα, «βρίσκονται στον αέρα».

Ο Σνόουντεν έφυγε με ταξί από τη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας όπου βρισκόταν από τις 23 Ιουνίου και επισήμως πέρασε σε ρωσικό έδαφος μετά την παραχώρηση του ασύλου, κίνηση που δείχνει ότι το Κρεμλίνο δεν φοβάται περαιτέρω αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Για λόγους ασφαλείας δεν θα γίνει γνωστό το μέρος όπου θα μείνει ο Σνόουντεν, όπως διευκρίνισε ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσέρενα. «Γνωρίζει ότι είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο», τόνισε ο δικηγόρος. «Το θέμα της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνον», είπε και πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν «έχει αμερικανούς φίλους στη Ρωσία που θα φροντίσουν για αυτήν».

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαιτήσει από τη Ρωσία να στείλει τον Σνόουντεν πίσω στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία σχετικά με τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών, που αφορούσαν τις πρακτικές παρακολούθησης του Ιντερνετ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της χορήγησης ασύλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ χαρακτήρισε την απόφαση, «ατυχή εξέλιξη που μας απογοητεύει σφόδρα». Αποκάλυψε επίσης ένα κομμάτι του έντονου παρασκηνίου που έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι «ξεκαθαρίσαμε δημόσια αλλά και σε πολλές ιδιωτικές συναντήσεις με τους Ρώσους ότι υπήρχε ευρεία νομική βάση για την απέλασή του από τη Μόσχα και την επιστροφή του στις ΗΠΑ». Μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλημένος πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο για την απόφασή της να χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν, γεγονός που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές δείχνει τη διάθεση του Πούτιν να αγνοήσει επιδεικτικά το αίτημα του Ομπάμα. Οσον αφορά τη σύνοδο κορυφής Ομπάμα – Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ο Κάρνεϊ δήλωσε: «Εξετάζουμε τη σκοπιμότητα αυτής της συνάντησης».

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Wikileaks, πάντως, ο Σνόουντεν ευχαρίστησε τη Ρωσία και επιτέθηκε κατά του Λευκού Οίκου. «Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες είδαμε την κυβέρνηση Ομπάμα να μη δείχνει κανένα σεβασμό για τη διεθνή ή την εθνική νομοθεσία, αλλά εντέλει ο νόμος νίκησε», ανέφερε.

Η απόφαση του Κρεμλίνου έρχεται να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις αμερικανορωσικές σχέσεις που είναι ήδη τεταμένες λόγω διαφωνιών σχετικά με τη Συρία, τις αμερικανικές επικρίσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία (ιδιαίτερα για ένα νέο νόμο που κάνει σοβαρές διακρίσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων) και άλλων θεμάτων. Σύμφωνα με τον Κουτσέρενα, ο Πούτιν έθεσε ως όρο στον Σνόουντεν για τη χορήγηση ασύλου να μη δημοσιοποιήσει άλλες πληροφορίες που υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα, το Κρεμλίνο όμως φαίνεται να εξαιρεί από αυτά όσα ήδη έχει δώσει ο αμερικανός πρώην εργαζόμενος στη CIA σε εφημερίδες και συνεχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Στο πλευρό του Σνόουντεν παραμένει η συνεργάτις του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, Σάρα Χάρισον, η οποία τον συνόδευσε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα.

Βρήκε δουλειά

Σε μια κίνηση που αναμένεται να εξοργίσει ακόμα περισσότεροτους Αμερικανούς,ο ιδρυτής του Vkontakte, του μεγαλύτερου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, Πάβελ Ντούροφ πρότεινε στον Σνόουντεν να εργαστεί εκεί προστατεύονταςτα προσωπικάδεδομένα των χρηστών