Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά, ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς από τους υπουργούς στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλώντας τους να ανεβάσουν ταχύτητα και να ολοκληρώσουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τους μέσα στον Αύγουστο, ακόμη και αν οι σχετικές προθεσμίες εκπνέουν τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν συνεχή παρουσία στα υπουργεία τους και εάν χρειαστεί να φύγουν για ολιγοήμερες διακοπές τον Αύγουστο, να το πράξουν μόνο έπειτα από συνεννόηση με τον γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.

ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ. «Στόχος μας είναι το τρίπτυχο ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή», είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Θέλω δουλειά και τήρηση του προγράμματος».

Προέβλεψε, μάλιστα, ότι τους επόμενους μήνες η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να ματαιώσει την κυβερνητική προσπάθεια: «Ηδη έχει προαναγγείλει ότι θέλει να θέσει τη χώρα σε γενικευμένη αναταραχή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται το επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι της αντιπολίτευσης και συνέστησε στους υπουργούς να μην αποπροσανατολιστούν από το σκηνικό της αναταραχής για να μην οδηγηθούν σε λάθη και αποτυχίες.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πρωθυπουργού στον Ιούνιο του 2014 και η επισήμανσή του ότι έως τότε η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς ορισμένοι θεώρησαν ότι πρόκειται για παραδοχή πως από εκεί και πέρα θα μπορούσαν να προκηρυχθούν και εκλογές.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιθυμία στη λειτουργία μας», εννοώντας, σύμφωνα με άλλον υπουργό, πως η κυβέρνηση πρέπει να δείχνει στον κόσμο ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε, επίσης, ότι «ο δημόσιος λόγος πρέπει να είναι λελογισμένος, ρεαλιστικός και να εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας», κάτι που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί κόπωσης. Πρόσθεσε εξάλλου: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Ακολούθως, ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το α’ εξάμηνο του 2014, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα. Τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, καθώς η οικονομική κρίση επέβαλε την υιοθέτηση περιοριστικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά έναν πρόσθετο παράγοντα που ορίζει το πλαίσιο της προεδρίας αυτής.

ΝΕΑ ΓΚΡΙΝΙΑ. Στο μεταξύ πονοκέφαλο εξακολουθούν να προκαλούν στη συγκυβέρνηση οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στη δήλωση του Ι. Στουρνάρα περί κόπωσής τους.

Στο θέμα της κόπωσης αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας στον Αntenna: «Ολοι οι βουλευτές έχουν αίσθηση της ευθύνης τους και το ζήτημα είναι η κόπωση της κοινωνίας».

Πάντως, σε συνομιλία που είχε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο με δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι οι δηλώσεις του ήθελαν να περάσουν ένα μήνυμα στο εξωτερικό. «Αν έλεγα ότι οι βουλευτές είναι ξεκούραστοι, τότε η Λαγκάρντ θα μπορούσε να πει, «ωραία, πάρτε άλλα 10 μέτρα»», φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας.

Την ίδια ώρα νέες προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση ότι η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλα οριζόντια μέτρα έριξε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Επισήμανε μάλιστα (Real FM) ότι η παράταση του φόρου αλληλεγγύης είναι ένα νέο οριζόντιο μέτρο. Ο πρώην υπουργός είπε ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος και διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, για να προσθέσει ότι «αν χρειαστεί μπορεί να αλλάξει και ο Πρωθυπουργός». «Νέα μέτρα δεν ψηφίζονται με τίποτα. Δεν γίνεται, δεν αντέχει το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.