Σούπα: μεγάλα ψάρια ή διάφορα είδη ψαριών βράζονται σε μπόλικο νερό μαζί με λαχανικά (καρότο, πατάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο). Οι ψαράδες μάλιστα προσθέτουν στην κατσαρόλα και θαλασσινό νερό.

Προτιμήστε: τα πετρόψαρα (πέρκα, σκορπιός, γωβιός, χειλού, γύλος, ροφός, σφυρίδα, στήρα, δράκαινα, σκαρμός, μουγγρί), αλλά και τα μπακαλιαράκια που ζουν σε πιο βαθιά νερά.

Στο λαδόχαρτο: πακετάκια με ψάρια κομμένα σε μερίδες μαζί με λαχανικά κομμένα σε ροδέλες (ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι, πιπεριά), ψιλοκομμένα αρωματικά (σκόρδο, μαϊντανός, φύλλα δάφνης), πασπαλισμένα με αλατοπίπερο και λάδι ψήνονται σε λαδωμένο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Για να μην καεί το λαδόχαρτο το καταβρέχετε.

Προτιμήστε: ροφό, σφυρίδα, λαβράκι, ακόμη και μπαρμπούνια.

Στον ατµό: με τον τρόπο αυτό τα ψάρια διατηρούν περισσότερο το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Προτιμήστε: λεπτά ψάρια όπως φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου, σαργού, πέρκας, γλώσσας ή σαλάχι.

Τηγανητά: καθαρίζουμε καλά από λέπια και εντόσθια, τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με λεμόνι (σφίγγει το κρέας τους), τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι. Οσα περισσέψουν γίνονται σαβόρο, δηλαδή σάλτσα με ξίδι, αλεύρι και δενδρολίβανο, ιδανική για μπαρμπούνια αλλά και για οποιοδήποτε άλλο μικρό τηγανητό ψάρι.

Προτιμήστε: τα μικρά αφρόψαρα (αθερίνα, γόπα, γάβρος, γαλέος, γλώσσα, μαρίδα, μουρμούρα, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, σαλάχι, σαργός, τσιπούρα).

Πλακί: παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στον φούρνο με πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στη Σκόπελο προσθέτουν επίσης δαμάσκηνα.

Προτιμήστε: ψάρι φέτα ή μικρότερα όπως γόπες και κολιούς.

Ψητά στα κάρβουνα: από τις καλύτερες καλοκαιρινές γεύσεις. Υπολογίστε περίπου 30 λεπτά για κάθε ψάρι 500 γραμμ. Η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Από κιλό και πάνω χρειάζεται σιγανή φωτιά στην αρχή για να μην καεί απέξω και μείνει άψητο μέσα. Μη χαράζετε το ψάρι και βάλτε του αλάτι, λαδολέμονο και ρίγανη μετά το ψήσιμο.

Προτιμήστε: παλαμίδα, συναγρίδα, φαγγρί, λυθρίνι, σαργό, τσιπούρα, τόνο, κολιό, σκουμπρί, σαρδέλα, χέλι, κέφαλο, τσιπούρα, μουρμούρα.

Μαρινάτα: εξαιρετικός μεζές που γίνεται με οποιοδήποτε ψάρι. Ανάλογα με το πάχος τους, τα παστώνουμε από 2 έως 24 ώρες με τρία μέρη αλάτι, ένα μέρος ζάχαρη, άνηθο, γλυκάνισο, λίγο ξύσμα λεμονιού. Κατόπιν τα ξεπλένουμε, στεγνώνουμε, κόβουμε σε καρέ και τα βάζουμε σε λαδολέμονο. Οταν το ψάρι είναι φιλεταρισμένο, γίνεται καλύτερο το μαρινάρισμα.
Πόσα ψάρια πιάνουν ετησίως

οι έλληνες ψαράδες

(σε τόνους)

12.111

Γαύρος

6.511

Σαρδέλα

6.336,6

Κεφαλόποδα (θράψαλα, σουπιές καλαµαράκια, χταπόδια, κ.ά.)

4.600

Μπακαλιάρος

4.171,4

Μαλακόστρακα (γαρίδες, καβούρια, αστακοί κ.ά.)

3.200

Γόπα

2.783

Κολιός

2.763

Σαφρίδι

2.039

Μαρίδα

1.934

Κουτσοµούρα

1.762

Ξιφίας

1.465,4

Φρίσσα

1.304

Μπαρµπούνι

1.196

Κέφαλος

996,5

Πεσκανδρίτσα

803,4

Οστρακοειδή (κυδώνια, µύδια, χτένια κ.ά.)

ΣΥΝΟΛΟ

53.976,3