Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το βράδυ ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για την επιχείρηση σύλληψης από τις ελληνικές Αρχές των διεθνώς καταζητουμένων για τρομοκρατία και την κατάσχεση του βαρύτατου οπλισμού τους σε σκάφος ανοιχτά της Χίου. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την υπόθεση είναι μεγάλο αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, τα όπλα είχαν προορισμό τη γειτονική χώρα και εκτιμάται ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια.   

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν μπει ένας ψηφιακός χάρτης ο οποίος απεικονίζει την περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης με κάποιες συντεταγμένες και έγχρωμες φωτογραφίες παράκτιων περιοχών με ενδείξεις στην τουρκική γλώσσα που βρέθηκαν κατά τις εφόδους στην Αθήνα. Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι ήταν σημεία «αποβίβασης» καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχουν «στόχοι», ωστόσο η διερεύνησή τους μαζί και με τα άλλα ευρήματα συνεχίζεται.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση του πλωτού οπλοστασίου μιλούν πλέον ανοιχτά για «ένοπλο κομμάτι» της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Ανάμεσα στις αντιαρματικές ρουκέτες, τα εκρηκτικά και τους έτοιμους για χρήση ωρολογιακούς μηχανισμούς με ηλεκτρικό πυροκροτητή που βρέθηκαν στο σκάφος, υπήρχαν και έξι κόκκινες σημαίες-λάβαρα με το σήμα του DHKP-C. Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία ήρθαν χθες στη δημοσιότητα για το προφίλ των τούρκων συλληφθέντων, του 51χρονου και του 48χρονου, στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια. Και οι δύο διώκονται με εθνικά εντάλματα σύλληψης των τουρκικών Αρχών για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο φαίνεται ότι είναι ο 51χρονος ο οποίος κυκλοφορούσε με πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο. Εις βάρος του εκκρεμούσε επιπλέον και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών, καθώς είχε εκτίσει ποινή πέντε χρόνων στην Γερμανία για χρηματοδότηση της οργάνωσης. Οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Εφετών και στη συνέχεια προφυλακίσθηκε. Με πλαστό διαβατήριο που είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφορούσε και ο δεύτερος συλληφθείς.

Η Αντιτρομοκρατική, όπως φαίνεται πλέον, «γνωρίζει πολλά» για το συγκεκριμένο ένοπλο κλιμάκιο. Σημαντικό στοιχείο για να συμπληρωθεί το παζλ αποτελεί η διαδρομή του οπλισμού.

Επικεφαλής του ένοπλου πυρήνα ήταν ο καταζητούμενος με ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ Τουρκίας Χασάν Μπιμπέρ. Για πρώτη φορά εμφανίσθηκε στην Ελλάδα το 2012 όταν υπέβαλε με πλαστά χαρτιά αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που απορρίφθηκε και έκτοτε οι ελληνικές Αρχές έχασαν τα ίχνη του. Αίτημα πολιτικού ασύλου είχε υποβάλει και ο δεύτερος Τούρκος που επέβαινε στο σκάφος, φέτος τον Ιανουάριο, και είχε απορριφθεί ως ανυποστήρικτο καθότι δεν εμφανίσθηκε την ημερομηνία της συνέντευξης. Μυστήριο καλύπτει και τον ρόλο των συλληφθέντων Ελλήνων. Αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι γνώριζαν τι μετέφεραν και ότι ο οπλισμός ήταν για λογαριασμό οργάνωσης και γι’ αυτό αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα.