Μιχάλης Θεοχαρίδης

Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Τη σκυτάλη της προεδρίας του Αρείου Πάγου παρέλαβε ο Μιχάλης Θεοχαρίδης από την πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στην κορυφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρένα Ασημακοπούλου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τον Ιούνιο του 2014, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Ο κ. Θεοχαρίδης γεννήθηκε το 1947 στις Αγραπιδιές, στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ειρηνοδίκης στον Νομό Ροδόπης και τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του υπηρέτησε σε διάφορους βαθμούς σε δικαστήρια της Βόρειας Ελλάδας. Από τον Ιούλιο του 2010 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και από χθες κρατά τα ηνία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Προτού φθάσει στην κορυφή της ηγεσίας είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκπροσώπησε την Εθνική Σχολή σε συνέλευση των Σχολών Δικαστών Ευρωπαϊκών Χωρών στην Κοπεγχάγη. Επιπλέον, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας της Σχολής με την Ακαδημία Δικαιοσύνης της Τουρκίας ηγήθηκε της αντιπροσωπείας δικαστών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας κατά τις συναντήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αγκυρα.

Σωτήρης Ρίζος

Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας

Η επετηρίδα αποτέλεσε το μοναδικό κριτήριο και για την επιλογή τού μέχρι πρότινος αρχαιότερου αντιπροέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου στο τιμόνι του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ έχει πλούσιο βιογραφικό, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Στο πανεπιστήμιο αυτό, καθώς και στο Ινστιτούτο Max Planck για το Δημόσιο και το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο εδρεύει στην ίδια γερμανική πόλη, ασχολήθηκε κυρίως με το Συνταγματικό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εως το 1990 υπήρξε συνεργάτης του προαναφερθέντος Ινστιτούτου. Το έτος 2001 στο Βερολίνο παρακολούθησε τις εργασίες του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου (Bundesverwaltungsgericht).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρίζος, εκτός από την πράξη του Δικαίου, ασχολείται συστηματικά και με τη θεωρία του Δημοσίου Δικαίου. Εχει δημοσιεύσει μελέτες στα πεδία του Συνταγματικού Δικαίου και του Δικαίου του Περιβάλλοντος και της Πολεοδομίας.