Στην πρεμιέρα, όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν οι δυσκολίες. Κατ’ αρχάς η προμήθεια του σήματος δεν έφτασε σε πολλά νησιά καθώς οι φορείς που υπέγραψαν τη συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης και ανέλαβαν να μοιράσουν το σήμα στα μέλη τους δεν διαθέτουν παρουσία εκεί. Αλλοι επιχειρηματίες για να ενημερώσουν τους πελάτες τους είχαν αναρτήσει ταμπέλα στα καταστήματά τους ότι «ο ΦΠΑ 13% ισχύει μόνο για την επιτόπια κατανάλωση», αλλά υπήρξαν και αυτοί που χρέωναν ΦΠΑ 13% ακόμη και σε αναψυκτικά που αγοράζονταν για κατανάλωση στο χέρι. Είναι λογικό να παρατηρούνται δυσκολίες, «κάθε αρχή και δύσκολη» όπως έλεγε χθες ο κ. Καββαθάς, που εκτιμά ότι σύντομα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και ζήτησε να εφαρμοστεί ο μειωμένος ΦΠΑ ενιαία στην εστίαση. Το αίτημα είναι να εφαρμοστεί ενιαίος ΦΠΑ για κάθε προϊόν και για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς διαφοροποιήσεις ανάλογα με το αν πρόκειται για σερβιριζόμενο ή μη προϊόν. Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών να περιφρουρήσουν το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι για μπορέσουν oι καταστηματάρχες να πάρουν το σήμα της μείωσης του ΦΠΑ θα πρέπει να προσκομίσουν στους φορείς όπου ανήκουν τους παλαιούς και καινούργιους τιμοκαταλόγους τους καθώς καιστοιχεία της ταμειακής τους μηχανής. Ακολουθεί διασταύρωση των στοιχείων και θα τους χορηγείται το σήμα.