Δειλή ήταν η ανταπόκριση των επιχειρηματιών της εστίασης στην πρεμιέρα εφαρμογής του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13%, καθώς εννέα στους δέκα έδειξαν απρόθυμοι, τουλάχιστον χθες, να την περάσουν στους τιμοκαταλόγους τους.

Σε σύνολο 100.000 εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών και καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν πανελλαδικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργο Καββαθά, μόνο οι 11.000 (11%) είχαν προμηθευτεί μέχρι χθες το απόγευμα το ειδικό θαλασσί σήμα που υποδεικνύει ότι πέρασαν στις τιμές τους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% τη μείωση του ΦΠΑ.

Δηλαδή, μόνο ένας στους δέκα καταστηματάρχες έδειξε πρόθυμος να περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στον τιμοκατάλογό του, τουλάχιστον από την πρώτη ημέρα, με τους υπόλοιπους να γυρνούν την πλάτη στο μέτρο. Το βασικό επιχείρημα που αρκετοί προέβαλλαν ήταν το γεγονός ότι είχαν ήδη απορροφήσει την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, και δεν την είχαν μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Οποια και να είναι η εξήγηση, το δειλό αυτό βήμα δείχνει και τις δυσκολίες που συναντά το εγχείρημα να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στις τιμές. Οταν είναι γνωστό ότι απαιτείται μαζική συμμετοχή των επιχειρηματιών για να κερδηθεί το στοίχημα της πτώσης των τιμών αλλά και της έκδοσης περισσοτέρων αποδείξεων προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να μην υπάρξει τρύπα στα δημόσια έσοδα. Διαφορετικά θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς με ΦΠΑ 23% στην εστίαση.

ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα 11.000 σήματα μοιράστηκαν ως εξής: 700 σε αλυσίδες εστίασης, μόλις 200 σε ξενοδοχεία και περίπου 10.000 σε εστιατόρια. Με άλλα λόγια, τη μικρότερη ανταπόκριση έδειξαν μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα ξενοδοχεία.

Στην πλειοψηφία πάντως των επιχειρήσεων που προμηθεύτηκαν το σήμα διαπιστώθηκε μείωση τιμών της τάξης του 5% (το μίνιμουμ ποσοστό προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στη συμφωνία), χωρίς να λείπουν και εκείνοι που τις έριξαν κατά 7%, 8% ή και 10%.

Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες του χώρου της εστίασης κρατούν χαμηλά τον πήχη θυμίζοντας ότι ακόμη και στη Γαλλία όπου το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2009 η συμμετοχή των ανεξάρτητων εστιατορίων ήταν μικρή, και περιορίστηκε στο 30%.

ΕΛΕΓΧΟΙ. Εξόρμηση στους τουριστικούς προορισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής ξεκινούν από σήμερα το ΣΔΟΕ και η Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών επιστρατεύοντας ακόμη και πλωτά μέσα του Λιμενικού για τη διενέργεια αιφνιδιαστικών και άμεσων ελέγχων. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος ενεργοποιούν από σήμερα ειδικό σχέδιο ελέγχων πανελλαδικής εμβέλειας που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο οποίο θα συμβάλουν 700 υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και 700 εφοριακοί. Η προσοχή του ΣΔΟΕ και των μεικτών κλιμακίων του υπουργείου Οικονομικών θα επικεντρωθεί στην έκδοση αποδείξεων, στη φοροδιαφυγή κάθε μορφής, αλλά και στο λαθρεμπόριο, το οποίο καταγράφει έξαρση του θερινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει εκδώσει περίπου 20 ειδικές εντολές ελέγχου για μεγάλες πίστες, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια στα οποία έχουν επανειλημμένως εντοπισθεί παραβάσεις. Ετσι, σε περιπτώσεις που μια επιχείρηση βρεθεί να μην έχει εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις είτε οι αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ θα αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της.

ΛΟΥΚΕΤΑ. Το λουκέτο θα μπαίνει επιτόπου με πράξη των οργάνων που θα διενεργούν τον έλεγχο και εφόσον αυτό απαιτείται η επαγγελματική εγκατάσταση θα σφραγίζεται και με τη συνδρομή της τοπικής αστυνομικής Αρχής. Εξω από την επιχείρηση θα αναρτάται υποχρεωτικά και πινακίδα με την ένδειξη «Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Τα πρώτα δε λουκέτα θα πρέπει να αναμένονται από αύριο και τις επόμενες μέρες.

Καταδρομικές μεθόδους για εξορμήσεις σε Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα εφαρμόσει το ΣΔΟΕ τις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η έλευση των ελεγκτών στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε μια προσπάθεια οι ελεγκτές να επισκέπτονται την ίδια ημέρα περισσότερους από έναν προορισμούς, οι μετακινήσεις τους θα γίνονται με τα πλωτά μέσα του ΣΔΟΕ (διαθέτει δύο σκάφη) και του Λιμενικού.