Μία γυναίκα και δύο άνδρες κατέχουν από χθες τις κορυφές της Δικαιοσύνης. Το Υπουργικό Συμβούλιο ομόφωνα έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος για τις επιλογές του στηρίχτηκε στο τρίπτυχο «τήρηση ιεραρχίας, ήθος και επιστημονική κατάρτιση», κάνοντας πράξη την εντολή του Πρωθυπουργού.
Πρώτη φορά το ανδροκρατούμενο μέχρι χθες κάστρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου περνάει σε γυναίκα, στην πρώτη γυναίκα μάλιστα εισαγγελέα στην Ελλάδα Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία θα παραμείνει στη θέση αυτή για τα επόμενα τρία χρόνια.
Αντίθετα, η προεδρία του Αρείου Πάγου περνάει από την πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στην κορυφή της πυραμίδας Ρένα Ασημακοπούλου, στον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου Μιχάλη Θεοχαρίδη. Το τιμόνι του Συμβουλίου της Επικρατείας αναλαμβάνει ο αρχαιότερος αντιπρόεδρός του Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος είναι από χθες ο νέος πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Αθανασίου, ο οποίος μέχρι πρότινος συνυπηρετούσε στον Αρειο Πάγο με τη νέα ηγεσία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι «θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας».
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επιλογή μου στην κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας. Εχω πλήρη συνείδηση ότι αναλαμβάνω τα ηνία σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου ο εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας», αναφέρει στην πρώτη δήλωσή της η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη.
Πρώτιστος στόχος για τον νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου είναι η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. «Αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη. Οι πολίτες μπορούν να προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές, ως εγγυητές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους», δήλωσε ο κ. Θεοχαρίδης.
«Κορυφαία ευθύνη», χαρακτηρίζει την επιλογή του στη θέση του προέδρου του ΣτΕ ο κ. Ρίζος, ο οποίος δήλωσε: «Προέχον ζήτημα για την επιβίωση των θεσμών και τη δημιουργική συμβολή στην επιχειρούμενη αναδιοργάνωση του κράτους είναι η επανατοποθέτηση στο μέγα θέμα της διαχειρίσεως του χρόνου. Οι δικαστές έχουν χρέος συνολικής στρατεύσεως, η πολιτική εξουσία χρέος συνδρομής με απλές και ουσιαστικές ρυθμίσεις. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα προέλθει από τη συνεργασία και όχι από την απομόνωση και την περιχαράκωση των εξουσιών, δεδομένου ότι το δημοκρατικό κράτος δικαίου, όπως αρθρώνεται από το Σύνταγμά μας και όπως μορφοποιήθηκε από την πάγια ευρωπαϊκή παράδοση, δεν είναι κράτος διαλύσεως αλλά κράτος δυναμικής ενότητος».
ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ. Το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης ομόφωνα επέλεξε για τον βαθμό του αντιπροέδρου στον Αρειο Πάγο τους αρεοπαγίτες Ιωάννη Σίδερη, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νίκο Λεοντή, Αντώνη Αθηναίο, Γρηγόρη Κουτσόπουλο και Σπύρο Μιτσιάλη. Στον βαθμό του αντιπροέδρου του ΣτΕ προήχθη ο σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου Νίκος Ρόζος και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο σύμβουλος του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου Ευάγγελος Νταής.
Νέος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ορίστηκε ο Γιάννης Σακελλαρίου και στις θέσεις των αντιπροέδρων ορίστηκαν οι Ηλίας Ψώνης και Αλέξανδρος Καραγιάννης.
Το προφίλ των τριών δικαστών
Μιχάλης Θεοχαρίδης
Πρόεδρος Αρείου Πάγου Γεννήθηκε το 1947 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Διορίστηκε ως δόκιμος ειρηνοδίκης Δ' Τάξεως  Σαπών τον Ιούλιο του 1973 και προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου Αρείου Πάγου τον Ιούλιο του 2010
Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεννήθηκε το 1949 στη Λέσβο και είναι πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας που μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο και προήχθη στον βαθμό της αντεισαγγελέως Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2006
Σωτήρης Ρίζος
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεννήθηκε το 1948. Είναι πτυχιούχος  της Νομικής Σχολής  Αθηνών και τα έτη 1980-1981 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαϊδελβέργη. Διορίστηκε στο ΣτΕ τον Μάρτιο του 1975

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από