Βουτιά 11,6% για τις τιμές των ακινήτων μέσα σε έναν χρόνο καταγράφει η τελευταία έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος. Τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο του έτους δείχνουν πτώση κατά 11,6% στις τιμές των διαμερισμάτων πανελλαδικά έναντι του ίδιου τριμήνου του 2012, με τις υψηλότερες μειώσεις να αφορούν παλαιά ακίνητα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των νέων σε ηλικία διαμερισμάτων (έως 5 ετών) μειώθηκαν 11,3%, έναντι 11,8% των μεταχειρισμένων, το απούλητο απόθεμα των οποίων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Στην Αθήνα, οι τιμές έπεσαν κατά 12,7%, στη Θεσσαλονίκη κατά 10,5%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 11,5%.

Το πάγωμα της κτηματαγοράς φαίνεται και από τα στοιχεία για τις εκτιμήσεις επί ακινήτων που έκαναν κατά το β’ τρίμηνο οι τράπεζες, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν ξεπέρασαν τις 4.500 έναντι 5.600 κατά το α’ τρίμηνο του 2013. Σε ετήσια βάση, συγκριτικά δηλαδή με το β’ τρίμηνο του 2012, οι εκτιμήσεις ήταν κατά 35,3% μειωμένες. Τέλος, η αξία των ακινήτων που αφορούσαν οι εκτιμήσεις-συναλλαγές ήταν κατά το β’ τρίμηνο μειωμένη κατά 42,7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2012.

Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πτώσης των εμπορικών τιμών των ακινήτων, σε χιλιάδες περιοχές όλης της χώρας οι αντικειμενικές είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερες.

Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά έχουν πλέον δημιουργηθεί τα περιθώρια για δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που διατηρούνται στο ύψος τους από το 2008, όταν αυξήθηκαν για τελευταία φορά.