Τα φυσικά πρόσωπα που το 2012 είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, όσοι έχουν εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα (γήπεδα), αλλά και τα νομικά πρόσωπα, περιλαμβάνονται στις κατηγορίες φορολογουμένων που υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2013. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες πως όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα που το 2012 δεν είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους δεν θα υποβάλουν ξανά το Ε9, ήτοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να ελέγξουν, να διορθώσουν, να συμπληρώσουν ή να οριστικοποιήσουν εκ νέου τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους.

Ειδικότερα, υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2013 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που εντός του έτους 2012 είχε μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράφουν τον αριθμό και την ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο και την έδρα του συμβολαιογράφου. Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων θα αναγράφουν τον ΑΦΜ ή την ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος, καθώς και την ημερομηνία θανάτου αυτού. Για μεταβολή που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, θα αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ. Τα φυσικά αυτά πρόσωπα, αφού ολοκληρώσουν τις μεταβολές των ακινήτων, θα πρέπει να συμπληρώσουν (για πρώτη φορά) υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε όσα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα διαθέτουν. Αυτό γίνεται διότι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο νέο Ε9 με τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ με στόχο να εντοπίσει φορολογούμενους που αποκρύπτουν από την Εφορία την πραγματική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.

Στην υποβολή Ε9 θα πρέπει να προχωρήσουν υποχρεωτικά και φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Αυτοί υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό Ε9 προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν. Θα συμπληρώσουν δε και τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν τα στοιχεία των λοιπών ακινήτων. Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του E9 για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού συνδέονται άμεσα με τη βάση δεδομένων που καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Με τα δεδομένα που διαθέτει μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ τοποθετεί τη συνολική εκτός σχεδίου γη στα 66,5 εκατ. στρέμματα. Ωστόσο, εκτιμάται πως τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια αντιστοιχούν σε 80 εκατ. και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί η νέα καταγραφή να αποκαλύψει μέρος από τα περίπου 15 εκατ. αδήλωτα στρέμματα. Σύμφωνα δε με τις εκπεφρασμένες κυβερνητικές προθέσεις, όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην Εφορία τόσο μικρότερη θα είναι η κατά μέσο όρο επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους.

Τα νομικά πρόσωπα

Ολα ανεξαιρέτως τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 για όλα τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2013 και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ανεξαρτήτως μεταβολών μέσα στο 2012.