Το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο έδωσε εντολή στην αστυνομία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις καθιστικής διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο που ένα μήνα μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, επιμένουν να διαδηλώνουν ζητώντας την αποκατατάστασή του στην εξουσία.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει «τα δέοντα μέτρα στα πλαίσια του Συντάγματος και του κράτους δικαίου» ώστε να σταματήσουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του Μόρσι, που αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυναν ωστόσο κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι αυτή στο τέμενος Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο όπου ισλαμιστές έχουν καταβάλει την πλατεία μπροστά στο ιερό και άλλη μία στην πλατεία Νάχντα, κοντά στο Πανεπιστήμιο.

«Η συνέχιση της επικίνδυνης κατάστασης» στις πλατείες, «η τρομοκρατία και το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι πλέον αποδεκτά με δεδομένο τον κίνδυνο στην εθνική ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση που διάβασε από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφοριών, Ντορίγια Σαράφ ελ-Ντιν.

Η αστυνομία θα πρέπει πάντως να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις στα πλαίσια του νόμου και του Συντάγματος.

«Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παράταξης, Γκεχάντ αλ Χάνταντ, και κατηγόρησε τις αρχές ότι «επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους Αιγυπτίους».

Παράλληλα, τρεις από τους ηγέτες των Αδελφών, ο αρχηγός των Αδελφών, Μοχάμεντ Μπάντι, ο υπαρχηγός Χαϊράτ αλ-Σατέρ και Ρασάντ Μπαγιούμ, παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη με την κατηγορία της παρακίνησης σε βίαιες ενέργειες.

Ο Μπάντι είναι ακόμη ελεύθερος, αλλά δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τις 5 Ιουλίου—δύο ημέρες μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό. Ο αλ-Σατέρ και Μπαγιούμ κρατούνται καθώς είχαν συλληφθεί αμέσως μετά την επέμβαση του στρατού.

Το κάλεσμα από τον στρατό σε μαζικές διαδηλώσεις με τις οποίες θα έπαιρνε ένα είδος λαϊκής εντολής για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία (μια έμμεση αναφορά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους) και το αντίστοιχο κάλεσμα από τους ισλαμιστές ανέβασε ακόμα περισσότερο τα επίπεδα της έντασης στη χώρα.

Πάνω από 70 ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία το περασμένο Σάββατο (οι ίδιοι μιλούν ακόμη και για σφαγή με πάνω από 200 θύματα) και πάνω από 100 την Παρασκευή, την ημέρα των διαδηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη χώρα, παρά την φαινομενική ηρεμία είναι έκρυθμη και μπορεί να φτάσει ακόμα και σε γενικευμένη, εμφύλια σύρραξη.