Ενα βήμα πριν από την αποκάλυψη περιπτώσεων «παραβατικών συμπεριφορών» υπαλλήλων του ΙΚΑ βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως υποστήριξε την Τετάρτη ο διοικητής του Ροβέρτος Σπυρόπουλος που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη των κατηγορουμένων για την απάτη στο κατάστημα του ασφαλιστικού οργανισμού στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, υπάρχουν και σήμερα στο ΙΚΑ παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται ήδη στα ίχνη εξιχνίασης τέτοιων περιπτώσεων.

«Η παραβατικότητα είναι η βασικότερη αιτία εκροής του κοινωνικού πλούτου στους μη δικαιούχους και η στέρησή του από τους πραγματικούς δικαιούχους. Θεωρώ ότι η μεγάλη διαρθρωτική επιταγή σήμερα είναι ο έλεγχος της νομιμότητας. Και σήμερα υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στο ΙΚΑ. Η υπηρεσία μας είναι στα ίχνη και άλλων περιπτώσεων» είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

Αναφερόμενος στην εκδικαζόμενη υπόθεση, στην οποία είναι κατηγορούμενες έξι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με αφετηρία ένα επίδομα μητρότητας που εμφανίστηκε να χορηγείται στην ίδια ασφαλισμένη για όγδοη φορά.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το ειδικό σύστημα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών είχε εντοπίσει πως κάτι «περίεργο» συνέβαινε στο εν λόγω υποκατάστημα.

Οπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου που παραδόθηκε στις 20/11/2012, που επικαλέστηκε στο δικαστήριο ο κ. Σπυρόπουλος, οι μη σύννομες παροχές που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 7.991 και αφορούν 1.213 ασφαλισμένους, ενώ η ζημία μέχρι τώρα ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ.

Ο μάρτυρας εκτίμησε πως υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των μελών του κυκλώματος.

Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι η υπόθεση «τραυμάτισε το ΙΚΑ, αλλά ανακτά την αξιοπιστία του, λόγω του ότι συγκρούστηκε με παραβατικότητα. Οφείλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, χωρίς να διασύρουμε ανθρώπους».

Αρνήθηκε για λόγους ηθικής τάξεως την πρόταση δύο εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων να αποζημιώσουν το ΙΚΑ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο «το ζητούμενο για το ΙΚΑ είναι η απονομή της Δικαιοσύνης» .

Τέλος κατέθεσε ότι στις έξι κατηγορούμενες έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό και εκκρεμεί το δευτεροβάθμιο.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της απάτης στο ΙΚΑ Καλλιθέας αποκαλύφθηκε πριν περίπου ένα χρόνο και υπόλογοι ενώπιον της δικαιοσύνης πλην των έξι υπαλλήλων ΙΚΑ είναι και οι σύζυγοι δυο εξ αυτών.

Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι μεταξύ άλλων: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη.

Οι έξι κατηγορούμενες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας χορηγούσαν επιδόματα σε ασφαλισμένους που δεν τα δικαιούνταν την περίοδο 2003-2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από